El confederalisme democràtic al Kurdistan i la revolució de les dones de Rojava

  • Entrevista a l'activista kurda Dilar Dirik

VilaWeb
Martí Crespo
03.02.2016 - 22:00
Actualització: 04.02.2016 - 07:51

Enmig de la guerra a Síria, l’any 2012 les Unitats de Protecció Popular kurdes van aconseguir d’expulsar l’exèrcit i l’administració del president Baixar al-Assad de Rojava, al nord del país. Des d’aleshores, en aquest territori del Kurdistan occidental s’ha anat introduint un model d’autogovern de base assembleària i popular, el confederalisme democràtic, a partir d’una experiència prèvia a la regió de Bakur (Kurdistan Septentrional) del 2009.

L’autonomia democràtica, com també s’anomena aquest sistema, fou ideada pel dirigent del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) Abdullah Öcalan i ha trobat en Rojava, malgrat alguns embats del grup Estat Islàmic, les condicions per a implantar-se efectivament, amb valors com ara el govern local i de proximitat, el cooperativisme, l’ecologia, l’autodefensa i, per damunt de tot, l’alliberament de les dones.

Ens en parla, de manera concreta i concisa, l’activista Dilar Dirik, una de les ponents al New World Summit que es va fer el cap de setmana passat a Utrecht (Països Baixos):

Informació relacionada:

El nou compromís d’Utrecht

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any