29.01.2016 - 22:00
Dia clau per Pedro Sánchez i el PSOE. Avui es reuneix el comitè federal per discutir –segons l’ordre del dia- la data del 29è congrés del partit i els comptes de la formació de Pedro Sánchez, però amb tota l’atenció centrada en la política de pactes dels socialistes espanyols.
El secretari general del PSOE arriba a la cita després de rebre les pressions de la ‘vella guàrdia’ dels barons socialistes, des de l’ex-president Felipe González –que en una entrevista a El País l’empeny a abstenir-se en l’eventual investidura d’un candidat del PP- fins a Zapatero, Rubalcaba, Bono, Ibarra, Guerra i Corcuera, tots contraris a un acord amb Podem.
Amb tot, en aquesta reunió Sánchez trobarà un suport ampli a la seva proposta de buscar aliances per a un govern ‘reformista i progressista’. No només dels secretaris generals del PSC i dels socialistes valencians i balears, Miquel Iceta, Ximo Puig i Francina Armengol, sinó també de la seva executiva i bona part de l’aparell territorial del partit.
Sobre la taula la possibilitat que el conclau serveixi per refermar les úniques línies vermelles que va marcar el comitè federal del 28 de desembre: no investir ni negociar la investidura d’un president del PP i no fer cap concessió respecte al dret de decidir. A canvi, Sánchez podria veure com el comitè aprova l’obligatorietat de sotmetre qualsevol aliança per formar govern a aquest òrgan, que l’aprovarà, o no, un cop estigui negociat.
Ronda de contactes
Sánchez va tancar ahir amb Susana Díaz una ronda de contactes a Ferraz amb els secretaris generals de les federacions. La presidenta andalusa ha deixat clar des del primer moment la seva ferma oposició a un acord amb el PP –en la línia de Sánchez- però censura també cap acord ‘si els companys de viatge són els separatistes’. Un encaix difícil perquè l’aposta de Sánchez per un govern ‘progressista’ requereix, com a mínim, les abstencions de Democràcia i Llibertat i ERC. Els socialistes espanyols insisteixen que ‘no volen ni buscaran’ aquests suports, i els dos partits catalans han expressat que per ara no estan en disposició de fer aquest vot.
Aliats i detractors
El líder del PSOE tindrà el suport tancat dels membres de la seva executiva i també dels secretaris generals del PSC i de les federacions de Balears, País Valencià, País Basc, Madrid, Castella-Lleó, Navarra, Madrid, Múrcia, Galícia, i Cantàbria, entre altres. Entre les veus més crítiques, les del líder dels socialistes asturians, Javier Fernández, ferm opositor a un pacte amb Podem, i d’Emiliano García–Page, també decantat per un acord amb Ciutadans. L’extremeny Guillermo Fernández Vara supedita qualsevol acord amb el partit de Pablo Iglesias al fet que aquest elimini el dret de decidir de Catalunya de les seves propostes.
El congrés, a la primavera
A més, sobre la taula també hi ha el seu lideratge, després d’obtenir el pitjor resultat electoral del PSOE des de la restitució de la democràcia, 90 escons. El comitè federal d’avui ha d’aprovar la data del congrés del PSOE on s’elegirà el nou secretari general del partit. Sánchez, que ja ha dit que optarà a la reelecció, busca una data al final de la primavera. El partit es podria decantar per aquesta opció per evitar cap coincidència amb el període electoral –hi podria haver eleccions al juny si es repeteixen els comicis- o bé fixar una data i moure-la després depenent del calendari.
Dimarts, dia clau
El comitè federal marcarà també el desenllaç de la nova ronda de contactes del rei Felipe VI, que acaba dimarts amb les entrevistes a Pedro Sánchez i Mariano Rajoy. Els socialistes espanyols creuen que el monarca ha de demanar novament a Rajoy que se sotmeti a la investidura, i aquest avenir-s’hi i ‘marxar a casa’, però el president espanyol en funcions podria declinar novament aquesta proposta. Felipe VI pot demanar a un dels dos candidats que faci un pas endavant o establir un termini de temps perquè explorin aliances.