El col·lectiu més maltractat en l’any que se’n va

  • "Els autònoms han vist com eren menystinguts per les autoritats fins a arribar a una situació desesperada, amb un 36% dels professionals catalans que veu risc de tancament"

Jordi Goula
29.12.2020 - 19:50
VilaWeb

Si al cap de deu mesos de pandèmia analitzéssim quin és el col·lectiu que ho passa més malament, estic segur que assenyalaríem els autònoms. No han rebut ajuts directes, com els seus col·legues europeus, i han estat sotmesos a la tensió d’haver de continuar pagant imposts i cotitzacions –l’ajornament que els han fet és una trampa– mentre a molts se’ls anaven tancant les possibilitats de treballar per les mesures preses per les autoritats per a combatre els estralls del virus. No és estrany que les organitzacions que els representen no hagin parat de demanar solucions per a salvar la situació d’extrema dificultat en què es troben la majoria dels seus representats i d’exigir mesures de tota mena per a assegurar un futur en el qual puguin continuar treballant.

Sense anar més lluny, aquest matí s’han presentat a Madrid els resultats d’un estudi per a la detecció de la importància de la formació, tipologia i sistema formatiu més adequats per al treballador autònom. Aquest estudi ha estat fet conjuntament per tres organitzacions d’autònoms: ATA, UPTA i UATAE. És un fet col·lateral i nou, que té una importància cabdal per als temps vinents. Segons que es dedueix de les conclusions, l’actual sistema de formació presenta múltiples mancances derivades fonamentalment de la manca de participació de les organitzacions d’autònoms en la seva detecció, programació, disseny i difusió. Això causa una manca de connexió entre la formació que els autònoms necessiten i la que ofereix el sistema. Hi ha una desalineació de la demanda formativa que els autònoms necessiten per a millorar els seus negocis per fer-los més competitius, sobretot en un entorn com el de la covid-19, on la digitalització, per exemple, és fonamental, no tan sols per millorar-los, sinó també perquè puguin continuar treballant amb les noves tecnologies.

De la mateixa manera, continua denunciant l’estudi, els continguts, la durada, la metodologia i els horaris de les accions formatives que s’ofereixen tenen ben poc a veure amb les singularitats de l’autònom que suporta una excessiva càrrega de treball i que ha de compatibilitzar la jornada laboral amb la vida familiar i la formació. Després d’aquest estudi, s’han proposat més de cinquanta mesures per a intentar que el model de formació s’ajusti a les necessitats reals dels autònoms i a les seves singularitats.

També aquest matí, s’ha presentat a Barcelona un informe sobre l’impacte de la covid-19 en els autònoms a Catalunya, fet per la Pimec. Durant la presentació, la vice-presidenta d’Autònoms Pimec, Carme García, ha posat de manifest la necessitat de mesures directes al col·lectiu que “injectin liquiditat per ajudar a fer front a la davallada de la facturació”, i ha defensat millorar la competitivitat d’aquests negocis amb formació, ajuts a la digitalització, etc. El motiu és evident, l’estudi alerta que vuit de cada deu autònoms encara tenen problemes de tresoreria i que un 86% preveu problemes financers en un futur immediat.

L’economista i gerent de l’àrea institucional de l’entitat, Àngel Hermosilla, ha explicat els resultats de l’informe, derivats d’una enquesta feta aquest mes de desembre. En relació amb el nivell d’activitat, lamenta que continua essent baix respecte del 2019 i inferior al de tota l’economia, atès que avui un 18% dels autònoms no té activitat i un 48% està per sota de la meitat de l’any passat. Després de la presentació, em comenta que l’han preocupat molt les dades. “L’enquesta s’ha fet conjuntament amb pimes i hem separat el que deien els autònoms, amb uns resultats que són molt més dolents. Gairebé doblen en negatiu el que diuen les pimes, que tampoc ho passen bé. Els costos fixos els van ensorrant, perquè en general tenen menys matalàs financer que les pimes.” Això era una cosa cantada i d’aquí les crítiques que fem des del començament a les autoritats per escanyar-los, sense que hi hagi hagut actuacions decidides ni en imposts, cotitzacions, ni lloguers… I els han apujat les cotitzacions!

Un fet a banda, però molt important, ha estat la trampa dels crèdits ICO. Van ser útils en un primer moment per a afrontar la manca de liquiditat, però amb el temps han creat una situació de sobreendeutament que els deixa pràcticament sense marge d’actuació. Sembla que a vegades s’oblidi que els crèdits no els dóna l’ICO, sinó uns bancs que no estan disposats a arriscar el 20% del crèdit que no està avalat. Per això, em comenta Hermosilla, la gran preocupació de molts autònoms és com afrontaran financerament el primer trimestre de l’any vinent.

En aquest sentit, un 49% d’autònoms pronostica problemes financers el primer semestre del 2021, any en què predominen les perspectives negatives en l’activitat del col·lectiu. “Per a l’exercici del 2021, un 65% dels autònoms anticipa una davallada i un 36% veu risc de tancament”, afegeix. Finalment, en relació amb una possible tercera onada de la pandèmia, quatre de cada cinc autònoms enquestats considera que no pot aguantar més restriccions i un 41% creu que hauria de tancar, amb aquesta situació.

En definitiva, un panorama força negre per a l’any vinent. És possible que la situació de desesperació en què es troba una gran majoria faci que vegin encara més negativament el futur immediat. Sí, és una possibilitat, però la veritat és són ells els que toquen més de peus a terra i saben que el que han viscut el 2020 els passa i passarà factura de tota mena, com a cap altre col·lectiu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any