El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (Cocarmi), que representa més de 700 entitats, ha demanat al Govern que augmenti fins a 122,6 milions d’euros els pressupostos per als Centres Especials de Treball (CET). La plataforma recorda que aquesta xifra equivaldria al que s’hauria de pressupostar per complir la llei, segons va manifestar el director general d’Economia Social de la Generalitat, Josep Vidal, en la reunió de la Taula de CET que es va celebrar aquest dimarts. Per al sector, l’actual dotació, d’uns 70 milions d’euros, és “totalment insuficient” per cobrir les necessitats d’aquestes empreses, en les quals treballen, segons dades de 2015, un total de 14.043 persones, una xifra que ha augmentat perquè molts treballadors nous no s’han pogut acollir encara als ajuts per motius pressupostaris.

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat assegura que amb els actuals 70 milions d’euros només es podria cobrir el 50% del Salari Mínim Interprofessional que ha d’abonar l’administració, incloses la tretzena i catorzena paga, i que en els últims anys no sempre s’han abonat, segons assegura la plataforma.

A banda del Salari Mínim Interprofessional, el suport de l’administració als CET preveu altres inversions com ara les Unitats de Suport a l’Activitat Professional (USAP), és a dir, els equips tècnics qualificats per acompanyar i ajudar els treballadors amb discapacitat en la seva adaptació al lloc de treball, un acompanyament diferent en cada cas. En els casos de persones amb més dificultats, aquest acompanyament és intensiu.

Altres inversions són els ajuts per finançar les noves contractacions a les empreses i les relacionades amb l’actualització dels espais de treball i la renovació periòdica de la maquinària i els sistemes de treball.

El sector reitera que les limitacions pressupostàries dels últims anys han fet que molts estiguin quedant obsolets perquè no han disposat dels recursos necessaris per poder-se posar al dia. Per això, el Cocarmi ha calculat que calen 122,6 milions d’euros per sostenir l’actual model de mercat protegit, en els quals quedaria inclòs, a més, l’increment del 8% del Salari Mínim Interprofessional aprovat recentment.

D’altra banda, el Cocarmi subratlla que tampoc es pot oblidar la dotació pressupostària de la Generalitat per donar suport a la inserció laboral de les persones amb discapacitat a l’empresa ordinària i, en aquest sentit, reclama augmentar-la fins als 11 milions d’euros.

El sector recorda que a Espanya, durant el 2015 només el 33,9% de les persones amb discapacitat són actives, mentre que en el cas de les persones sense discapacitat és el 78,1% (44,2 punts per sobre). A més, la taxa d’atur de les persones amb discapacitat és del 31%, més de 9 punts per sobre que la resta de la població. Cal recordar que la meitat són aturats de llarga durada i, per tant, ‘és més necessari que mai apostar per la integració laboral de les persones amb discapacitat’, assenyala la plataforma.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]