El Centre Artesà Tradicionàrius celebra el Divali o festa de les llums hindú

  • Ofrenes i espelmes per a la deessa de la prosperitat, Lakxmi

VilaWeb
Redacció
15.11.2015 - 02:00

L’any nou hindú també se celebra a Barcelona. Avui és l’últim dia d’aquesta festa tradicional a l’Índia i, amb motiu d’això, el Centre Artesà Tradicionàrius, al barri de Gràcia, farà una ofrena a Lakxmi, deessa de la prosperitat. A l’acte, organitzat per l’Associació Orientàlia, es farà un ritual anomenat ‘puja’, amb ofrenes com ara fruita, flors, espelmes i objectes daurats a l’altar de la divinitat. També s’encendran espelmes, que simbolitzen el coneixement que dóna la pau interior davant la ignorància.

Així mateix, hi haurà danses tradicionals del nord i de l’est de l’Índia, com ara el ‘kathak’, el ‘bhangra’ i l’odissi’. Finalment, sonarà música més moderna, la de Bollywood, que es balla a tots els casaments indis. Tot l’acte serà ben acompanyat de dolços i menjar tradicional indi.

La festivitat del Divali és una de les més importants del calendari hindú: dura cinc dies i és el moment d’aplegar la família per celebrar la victòria del bé sobre el mal i el camí cap a la llum i la virtut. Aquests dies es netegen les cases, que es decoren amb ‘rangolis’, és a dir, sanefes dibuixades a terra amb sorra de colors. També s’obren els nous llibres de comptes i les dones es decoren la pell amb tatuatges d’alquena. La deessa principal d’aquesta festa és Lakxmi, la dona del déu Vixnu. Aquest déu simbolitza la preservació i conforma –juntament amb Brama i Xiva– la trinitat hindú.

El Divali també és anomenat la ‘festa de les llums’, perquè és costum de tirar petards o encendre llànties i espelmes a les cases per convidar-hi a entrar Lakxmi. La celebració d’aquesta festa a Barcelona s’afegeix a una que ja s’ha fet molt popular, la ‘festa dels colors’ que els indis anomenen Holi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any