L’any nou hindú també se celebra a Barcelona. Avui és l’últim dia d’aquesta festa tradicional a l’Índia i, amb motiu d’això, el Centre Artesà Tradicionàrius, al barri de Gràcia, farà una ofrena a Lakxmi, deessa de la prosperitat. A l’acte, organitzat per l’Associació Orientàlia, es farà un ritual anomenat ‘puja’, amb ofrenes com ara fruita, flors, espelmes i objectes daurats a l’altar de la divinitat. També s’encendran espelmes, que simbolitzen el coneixement que dóna la pau interior davant la ignorància.

Així mateix, hi haurà danses tradicionals del nord i de l’est de l’Índia, com ara el ‘kathak’, el ‘bhangra’ i l’odissi’. Finalment, sonarà música més moderna, la de Bollywood, que es balla a tots els casaments indis. Tot l’acte serà ben acompanyat de dolços i menjar tradicional indi.

La festivitat del Divali és una de les més importants del calendari hindú: dura cinc dies i és el moment d’aplegar la família per celebrar la victòria del bé sobre el mal i el camí cap a la llum i la virtut. Aquests dies es netegen les cases, que es decoren amb ‘rangolis’, és a dir, sanefes dibuixades a terra amb sorra de colors. També s’obren els nous llibres de comptes i les dones es decoren la pell amb tatuatges d’alquena. La deessa principal d’aquesta festa és Lakxmi, la dona del déu Vixnu. Aquest déu simbolitza la preservació i conforma –juntament amb Brama i Xiva– la trinitat hindú.

El Divali també és anomenat la ‘festa de les llums’, perquè és costum de tirar petards o encendre llànties i espelmes a les cases per convidar-hi a entrar Lakxmi. La celebració d’aquesta festa a Barcelona s’afegeix a una que ja s’ha fet molt popular, la ‘festa dels colors’ que els indis anomenen Holi.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.