Avui el raper mallorquí Valtònyc podria saber quan haurà d’ingressar a la presó per a complir la condemna de tres anys i sis mesos per enaltiment del terrorisme i injúries greus a la corona espanyola. Mentrestant, el seu cas continua suscitant estupefacció en la premsa internacional. Ara és la revista alemanya Musikexpress que se’n fa ressò i compara la situació de Valtònyc amb la persecució que fa dels crítics el president turc, Recep Tayyip Erdoğan.

‘Com pot ser que Espanya sigui tan restrictiva amb la llibertat d’expressió?’, es demana la revista. I tot seguit explica que la reforma del codi penal i l’entrada en vigor de la llei mordassa, en compte de ser una garantia contra l’amenaça gihadista, s’ha convertit en una trampa per als qui tempten els límits de la llibertat d’expressió, sobretot artistes com ara Valtònyc, però també Pablo Hásel, La Insurgencia, etc.

Musikexpress destaca que l’escena del rap a l’estat espanyol és petita, però molt polititzada, i equipara el cas de Valtònyc amb tres rapers berlinesos que es van trobar en una situació similar el 2008. Els músics alemanys van ser multats per haver amenaçat amb lletres violentes polítics i agents de la policia. Res de presó.

En l’article, també es dóna veu a Araceli Mangas Martin, catedràtica de dret internacional a la Universitat Complutense de Madrid: ‘No crec que Espanya sigui un estat constitucional europeu. El cas del músic mallorquí ho demostra.’ A més, s’hi explica que Valtònyc encara té una última esperança, el Tribunal Europeu dels Drets Humans, que al març ‘va considerar una vulneració de la llibertat d’expressió’ la condemna contra dos activistes catalans que varen cremar fotografies del rei espanyol.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb