El canvi climàtic serà responsable de 260 mil morts l’any 2100

  • Segons un estudi, si les emissions contaminants continuen creixent al ritme actual, tres de cada quatre persones a tot el món patiran temperatures potencialment mortals el segle vinent

VilaWeb
Redacció
03.08.2017 - 02:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Des de l’increment de la temperatura global fins al creixement del nombre de refugiats climàtics, passant per la pujada del nivell del mar, els canvis a la fauna i per la reducció de la capa de gel de l’àrtic, els efectes del canvi climàtic fa anys que es perceben al planeta. Però un estudi de la Universitat de Carolina del Nord, a Chapel Hill, ha donat unes dades demolidores: el canvi climàtic serà el responsable de 60.000 morts l’any 2030 i de 260.000, l’any 2100. Els científics preveuen que la causa d’aquest creixement de defuncions serà la contaminació atmosfèrica.

L’estudi, publicat a la revista especialitzada Nature Climate Change, s’afegeix als indicis científics creixents sobre els efectes negatius del canvi climàtic per a la salut del planeta. ‘A mesura que el canvi climàtic fa créixer la contaminació, també pot impactar significativament en la salut de la gent’, assenyalen els experts, que recorden els milions de persones que es moren cada any per la contaminació de l’aire.

Les temperatures més altes acceleren les reaccions químiques que ocasionen contaminants atmosfèrics, com ara l’ozó o les partícules fines, les quals afecten la salut pública. A més, com que els arbres responen a temperatures més altes, també emeten més contaminants orgànics.

Els científics adverteixen que, si les emissions contaminants continuen creixent al ritme actual, tres de cada quatre persones a tot el món patiran temperatures potencialment mortals l’any 2100.

Avui dia, gairebé una de cada tres persones és exposada a temperatures extremes, una xifra que es calcula que creixerà fins a gairebé la meitat de persones el segle vinent, tot i que es provin de reduir les emissions de gasos. ‘Tothom parla en futur sobre el canvi climàtic, però en aquest estudi veiem que això ja passa i, òbviament, empitjorarà molt’, assegura Camilo Mora, autor de l’estudi.

Ciutats com Nova York podran estar sotmeses a temperatures considerades mortals durant uns cinquanta dies l’any 2100, segons l’estudi. I a ciutats del sud dels Estats Units, com ara Orlando o Houston, les onades de calor extremes es podrien allargar durant tot l’estiu.

Mora alerta de la situació de perill en què es troba el planeta. ‘El canvi climàtic ha portat la humanitat cap a un camí perillós que cada vegada serà més difícil de revertir, si les emissions de gasos d’efecte hivernacle no es prenen seriosament.’ El científic adverteix que la humanitat es va quedant ‘sense opcions per al futur’.


Els investigadors conclouen que el canvi climàtic pot fer créixer les morts relacionades amb la contaminació a tot el món, excepte a l’Àfrica. ‘La majoria dels models climàtics que hem fet servir mostren un augment probable de les morts, i és el senyal més clar que el canvi climàtic serà perjudicial per a la qualitat de l’aire i la salut’ del planeta, conclouen els científics.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes