El ‘Canigó’ de Jacint Verdaguer reforça lligams entre escolars de Catalunya Nord i el Principat

  • Alumnes d'escoles interpreten una cantata a l'Atlàntida de Vic

VilaWeb
ACN
18.05.2016 - 00:00

Al Teatre l’Atlàntida de Vic es faran les tres cantates de Canigó organitzades amb motiu del cinquantè aniversari de l’arribada de la flama de la llengua al Principat. La representació, que de moment ha aplegat uns 400 alumnes d’escoles i instituts de Catalunya Nord, Osona i el Ripollès, també és el tret de sortida de les activitats de la Quinzena Literària Verdaguer 2016, ara que fa 171 anys del seu naixement. Coordinats pel Centre de Recursos Pedagògics d’Osona i el Ripollès i inspirats per l’adaptació que en va fer fa anys el professor Francesc Bitlloch, els alumnes posen la veu a l’emblemàtic text del poeta de la Renaixença, que va esdevenir un dels símbols més importants de la catalanitat.

Contribuir a la divulgació de Verdaguer
La directora de la Fundació Verdaguer, Carme Torrents, va explicar ahir que l’objectiu del projecte era d’organitzar una cantata escolar sobre un dels poemes més importants de la història de la cultura catalana. ‘És una bona oportunitat de mostrar un poema que, si haguéssim estat un país sense entrebancs ni trencaments, tothom coneixeria i en sabria l’argument; però encara avui no tots ens el sabem’, va lamentar .

El president de Tradicat, Josep Costa, celebra que molts dels alumnes hagin conegut l’existència de la Flama del Canigó gràcies a la cantata i al poema de Verdaguer. Una flama que, explica, ‘uneix els catalans del nord i els d’aquí, i que acaba essent un element unificador’. Costa també reivindica la figura dels grans escriptors catalans que, com Verdaguer, ‘caldria que fossin més divulgats en la literatura que s’ensenya als centres’.

Segons Carme Torrents, l’adaptació que se n’ha fet ha agradat molt als alumnes de secundària que hi participen. Tot i que el text no és fàcil, explica, s’hi han introduït elements, com ara la música o ritmes amb el cos, per a fer-lo molt més enriquidor. En total, se n’interpreten dotze cants.

El director artístic, Sebastià Bardolet, ha explicat que s’havia escollit aquest poema perquè ja hi havia un treball previ encapçalat per Francesc Bitlloch, professor de la Bressola, que va elaborar un projecte pedagògic entorn de Verdaguer. El treball de Bitlloch es va poder veure a Catalunya Nord ara ja fa uns quants anys, interpretat pels alumnes de la Bressola. Basant-se en aquella idea original, ara Bardolet hi ha introduït adaptacions. L’obra de Bitlloch tenia força en compte la part escènica i de dramatúrgia, però Bardolet ha volgut articular l’escenificació al voltant d’una cantata, ‘perquè és el format a què els nostres alumnes estan més acostumats’.

La cantata s’ha ofert a totes les escoles del territori en una convocatòria oberta i disset centres públics i privats d’Osona i el Ripollès s’hi han afegit. De Catalunya Nord, ahir hi va participar una cinquantena d’alumnes de l’escola Arrels (centre públic), i avui hi cantaran els alumnes de l’institut de la Bressola (centre privat).

Si ahir es van concentrar a l’Atlàntida uns 400 alumnes en una interpretació exclusiva per als centres, avui es repetirà amb 600 alumnes més.

La idea, explica Bardolet, és que la cantata continuï el seu curs. El Centre de Recursos Pedagògics ha aplegat tot el material que s’ha fet servir i en podrà disposar qualsevol de les escoles dels Països Catalans que vulguin reproduir la idea o adaptar-la.

La cantata ha inaugurat la Quinzena literària de Verdaguer, que serà plena de concerts, a més d’un mercat de llibres, recitals i presentacions entorn de la figura de mossèn Cinto, amb l’epicentre a Folgueroles (Osona). Per Tradicat, la cantata també ha servit d’obertura de més actes que es fan durant aquest mes de maig, com el I Simposi Internacional de Focs de la Mediterrània (27 i 28 de maig) i el Congrés Internacional dels Focs de Sant Joan – Flama del Canigó (28 de maig).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor