D’ençà d’avui al matí Enric Millo ja no és delegat del govern espanyol a Catalunya. El BOE n’ha publicat el decret de destitució, bo i agraint-li ‘els serveis prestats’, d’acord amb la decisió que va prendre el consell de ministres del govern de Pedro Sánchez, que el substituirà en el càrrec per Teresa Cunillera.

Heus-lo ací:

 

Enric Millo fou nomenat en el càrrec pel govern de Rajoy el novembre del 2016, en un moment en què es va començar a parlar d’una ‘operació diàleg’ per mirar d’evitar el referèndum. Però una volta el govern espanyol va deixar clar que volia reprimir la votació, i especialment quan féu efectiva la repressió, Millo va exercir d’alumne avantatjat i es va voler erigir en la cara visible de la intervenció de l’autonomia catalana amb l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola. Fins i tot va oferir conferències de premsa amb el logotip de la Generalitat durant la jornada electoral del 21 de desembre, el dia en què el seu partit, el PP, era la força parlamentària menys votada, amb quatre diputats i prou.

Com a cap dels cossos de policia espanyols desplaçats a Catalunya, juntament amb el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, Millo és el responsable del dispositiu que volia impedir el referèndum del primer d’octubre i, per tant, de l’actuació violenta de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil aquell dia, que va causar més d’un miler de ferits. Va justificar aquella actuació així: ‘Ens trobem obligats a fer allò que no volíem fer.’

Més informació:

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb