El BBVA llança una OPA hostil per a absorbir el Banc Sabadell

  • Ofereix als accionistes el mateix intercanvi rebutjat pel consell d’administració del Sabadell

VilaWeb
ACN
09.05.2024 - 07:39
Actualització: 09.05.2024 - 15:25

El BBVA ha llançat una oferta pública d’adquisició (OPA) hostil per a prendre el control del Banc Sabadell, segons que ha confirmat en un comunicat publicat a la Comissió del Mercat de Valors espanyola (CNMV). L’oferta del BBVA és la mateixa que el consell d’administració del Sabadell va rebutjar: una acció de nova emissió per cada 4,83 accions del Sabadell, una prima del 30% respecte del valor del 29 d’abril.

Segons el Sabadell, l’oferta infravalora l’entitat catalana. Ara seran els accionistes els qui prendran la decisió, i prop de la meitat són petits inversors. A diferència del que passava amb l’oferta amistosa de la setmana passada, ara el BBVA no reserva cap avantatge als accionistes ni als membres del consell d’administració del Sabadell.

El document enviat a la CNMV confirma que el BBVA aprova una OPA dirigida a la totalitat de les accions emeses pel Banc Sabadell, 5.440 milions, de 0,125 euros de valor nominal cadascuna, representatives del 100% del capital. “L’oferent no té cap acord de cap naturalesa amb la societat afectada, amb accionistes de la societat afectada o amb el seu consell d’administració o amb alguns dels seus membres en relació amb l’oferta. No s’ha reservat cap avantatge als accionistes ni a la societat afectada ni als membres del seu consell d’administració”, assenyala el BBVA.

Ara bé, fonts del Banc Sabadell consultades per l’agència Europa Press mantenen la negativa a la fusió amb el BBVA perquè continuen pensant que l’oferta “infravalora significativament” el projecte del Sabadell i les perspectives de creixement com a entitat independent.

El BBVA va informar el 30 d’abril que volia obrir negociacions per a explorar una possible fusió entre les dues entitats. L’endemà, el banc basc va detallar que oferia una acció de nova emissió per 4,83, una prima del 30% respecte del tancament de la borsa del 29 d’abril, i proposava una doble seu corporativa, mantenint la seu de Sant Cugat del Vallès i el “compromís total amb Catalunya”.

Dilluns, el consell d’administració del Banc Sabadell va rebutjar l’oferta del BBVA, i ahir es va fer pública una carta del president del BBVA, Carlos Torres, al del Banc Sabadell, Josep Oliu, en què li deia que no faria una segona oferta per a adquirir l’entitat perquè no hi havia “espai per a millorar” l’oferta. L’escrit, enviat un dia abans de la reunió del consell d’administració, remarcava que s’havia exhaurit tot el marge de què disposava amb la prima del 30% de l’acció del 29 d’abril.

Ara el BBVA ha optat per una opció més agressiva i ha presentat una OPA hostil, que no es veia al sector bancari de l’estat espanyol d’ençà dels anys vuitanta. L’operació d’absorció ha de ser autoritzada per les autoritats públiques.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor