El batlle de Tortosa votarà per mantenir i reinterpretar el monument franquista

  • Ferran Bel detalla que hi haurà dos regidors de CiU que optaran per la retirada en la consulta de dissabte

VilaWeb
Redacció
24.05.2016 - 16:39

El batlle de Tortosa, Ferran Bel, votarà per mantenir el monument franquista en la consulta que es farà dissabte. L’objectiu és, segons ha dit, reinterpretar i contextualitzar el monument amb l’objectiu de promoure la memòria històrica i la pau. També ha avançat el posicionament de la resta de regidors del grup municipal de CiU. Així, cinc regidors més votaran per l’opció de mantenir-lo i reinterpretar-lo, i els altres dos es posicionaran per la retirada i posterior museïtzació del monument. D’aquesta manera, dels dotze regidors que integren actualment el govern municipal, després de la recent incorporació d’ERC, sis es posicionen a favor del manteniment i reinterpretació i els altres sis ho faran per la retirada.

Bel ha recordat que, independentment dels posicionaments del govern municipal, el més important és el compromís per treballar i materialitzar al més aviat possible el resultat de la consulta. Ja ha advertit que no serà de manera imminent perquè s’haurà de fer el corresponent projecte de l’opció guanyadora i iniciar tots els tràmits pertinents per poder materialitzar-ho.

La data i pregunta de la consulta es va pactar pels grups municipals de CiU, ERC, Movem Tortosa i PSC, i només el PP i la CUP van quedar-ne al marge. Pel que fa a la pregunta, el text acordat és el següent: ‘En relació al monument a la batalla de l’Ebre, que va inaugurar el general Franco l’any 1966, que creu que l’Ajuntament de Tortosa ha d’impulsar?. Les dues opcions que podrà escollir la ciutadania són, o bé retirar-lo i museïtzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau, o bé mantenir-lo, reinterpretar-lo i contextualitzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau.

La celebració de la consulta es farà en horari de nou del matí a vuit del vespre. Es podrà votar en onze col·legis electorals del municipi, un en cada poble i sis més dins de la ciutat. S’ubicaran als barris de Ferreries, Remolins, Sant Llàtzer, Temple, Grup el Temple i Centre. D’acord amb la Llei de Consultes no referendàries, podran votar totes aquelles persones empadronades al municipi a data 31 de desembre de 2015 i que tinguin 16 anys complerts el dia abans de la data de la consulta. Aquesta és la primera consulta que es fa al municipi de Tortosa en el marc del desplegament del Reglament Municipal de Participació Ciutadana.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any