Grup d'homosexuals del carrer del Cid, vistos a través del vidre de Casa Sacristán, cap al 1932. Autor: Gabriel Casas i Galobardes. ANC.

El 2010 Paco Villar, el conegut historiador de la ciutat de Barcelona, es va assabentar de l’aparició d’un àlbum de firmes de la sala de ball La Criolla, a través d’un article de Lluís Permanyer a La Vanguardia. Aquest el va posar en contacte amb el seu propietari Xavier Visa, que va posar a la seva disposició el document inèdit.

L’autor havia sentit parlar de l’existència de tres àlbums de firmes de gran valor històric provinents de La Criolla, mentre es documentava per l’estudi sobre el Barri Xinés (La Campana, 1996) i les cafeteries de la zona (La Campana, 2009 i Viena, 2013).

Així, a inicis del 2017 pública La Criolla. La puerta dorada del Barrio chino (Editorial Comanegra en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona).

Però comencem explicant els inicis d’aquesta història policromada i oblidada, que va situar Barcelona en el mapa del turisme internacional entre els anys ’20 i ’40 del segle passat.

Podeu llegir l’article sencer a Núvol, el digital de cultura.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]