El Banc de Sang i Teixits de Catalunya ha alertat aquest dimecres que el pont d’agost deixarà en estat crític les reserves de plaquetes, ja que, a diferència dels glòbuls vermells, aquestes solament es poden conservar durant cinc dies. ‘A les poques donacions que tenim a l’estiu, se suma que hi haurà quatre dies festius seguits, en els quals baixen encara més. El dimecres 16 tindrem una situació complicada’, ha advertit el director assistencial del Banc de Sang i Teixits, el doctor Lluís Puig.

Per fer front a la situació, han demanat a donants habituals que facin una donació amb una maquinària específica que extreu només plaquetes: el dilluns 14 tenen hora reservada una desena de pacients, mentre que el dimecres 16 i el dijous 17 tenen una vintena de citacions fetes per a cada dia.

Aquestes extraccions es fan amb usuaris específics als qui es contacta prèviament, però Puig ha fet una crida a tota la població que acudeixi als centres per donar sang de forma general, ja que les donacions habituals també permeten extreure plaquetes, encara que no en tanta quantitat com el mecanisme especialitzat que requereix de cita prèvia.

De fet, les reserves de sang en general estan per sota dels nivells que es consideren òptims: hi ha 8.300 concentrats de glòbuls vermells, que suposen reserves per entre set i vuit dies, quan es considera adequat que hi hagi per a deu dies

 

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]