A Euskal Herria, la dansa aurresku d’honor es balla com a símbol de reverència, de rebuda i de celebració. Té al darrere una gran tradició i està totalment integrada en la societat basca com un element identificador de la seva cultura de relacions socials. A Catalunya, els esbarts dansaires fa anys que treballen perquè el Ball d’Homenatge “doni als catalans la personalitat que l’aurresku dóna als bascos”, explica en Carles Masjuan, president de l’Agrupament Esbarts Dansaires.

Però quan neix el Ball d’Homenatge català? El músic Jaume Arnella i el dansaire i coreògraf Joan Serra van engrescar-se a treballar junts en una proposta que aportés a les celebracions de casa nostra aquest toc de personalitat, i l’any 2009 naixia el Ball d’Homenatge, una dansa per a ser interpretada per un o una dansaire. Tal com remarca Masjuan, aquest ball és “una oportunitat per manifestar el nostre reconeixement a persones i institucions, per donar la benvinguda o per homenatjar tot allò que creguem que mereix el nostre homenatge, com un casament, la inauguració d’un congrés o, encara més, la Diada”.

Llegeix l’article sencer a Tornaveu, fent clic aquí.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb