El 77% de la població de l’Alguer vol saber i fer servir el català, i el 92,3% de la població, a més, és favorable a la introducció del català i el sard a l’escola. Són dues de les dades destacades de l’enquesta d’usos lingüístics a l’Alguer 2015 (EULA 2015), que la directora general de Política lingüística de la Generalitat, Ester Franquesa, i el síndic de l’Alguer, Mario Bruno, han presentat en aquella ciutat. L’enquesta és fruit del conveni de col·laboració entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el municipi de l’Alguer. Franquesa ha dit que la consulta era un bon diagnòstic de la situació lingüística a l’Alguer que, alhora, obre el repte de promoure mesures que enforteixin la llengua que Catalunya i l’Alguer comparteixen.

A l’Alguer el 88,2% de la població declara que entén el català, el 50,5% que el sap parlar, el 35,6% que el sap llegir i el 8,1% que el sap escriure. Quan s’aprofundeix en l’anàlisi dels coneixements lingüístics, la població que diu entendre bé el català és el 72,1%, el 30,7% diu parlar-lo correctament, el 26,1% el llegeixen bé i el 3% diu tenir capacitat d’escriure amb grafia normativa.

Les dades sobre la llengua inicial, la primera en què aprenem a parlar, reflecteixen un domini majoritari de l’italià i constaten que el procés d’interrupció de la transmissió lingüística intergeneracional del català, que va començar els anys 60, es manté. El 24,1% té el català sol o compartit com a llengua inicial, però només el 8% l’usa amb els fills sol o compartit i el 13% usa principalment l’italià amb un ús minoritari de català, que redueix les possibilitats que els fills l’adquireixin en l’entorn familiar.

Com a llengua habitual, el català representa el 18,5%, percentatge que creix fins al 26,1% com a llengua d’identificació. Els usos del català a l’Alguer són reduïts en contexts socials; amb diferència entre els usos personals (amb els amics, l’ús prevalent de català és del 19%, a la llar del 13,4%, amb els companys de feina el 13,1%) i els usos públics (6,1% d’ús prevalent als petits comerços, 1,4% als grans establiments i 3,1% amb l’administració pública).

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb