La fal·làcia de l’efecte crida

«Benvingut l'efecte crida de la dignitat, l'efecte crida garant de la recollida de la fruita en les millors condicions, tant en l'àmbit competitiu com de qualitat i en el temps que toca»

VilaWeb
Redacció
31.07.2019 - 19:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Des que la globalització va arribar a Lleida hem hagut de sentir a tort i a dret que qualsevol millora en la qualitat de vida dels anomenats temporers (definició que detesto, perquè la resta no sé com ens hauríem d’anomenar…) podria esdevenir contraproduent. D’ençà que vénen aquestes persones a treballar al camp, a la temporada de la recollida dels nostres fruits, s’ha anat justificant la menyspreable idea que si se’ls donava la més mínima dignitat d’aixopluc, causaríem un ‘efecte crida’, la qual cosa suposaria la fi del món (ser honestos, solidaris…).

Aquesta vergonyant cita va calar. Els anteriors governs municipals de Lleida varen campar a gust, sense plantejar-se que manllevaven el mínim dret a la qualitat de vida a persones que, amb tota la seva dignitat i esforç, són una peça clau en la baula de la cadena de producció del sector més important que hi ha a Lleida, que és l’agroalimentari. Sense aquests treballadors, entraria en pànic la capacitat de la collita de milers de tones de fruita que s’han de recollir en un temps molt acotat.

A ningú li passaria pel cap dir que una millora de la sanitat comportaria un efecte crida de l’usuari; o quan els instituts fan jornada de portes obertes, que la seva exposició dels plans acadèmics pugui posar en risc la viabilitat educativa del centre. Tots volem l’efecte crida en tot; la cerca de l’excel·lència, de per si, és efecte crida, efecte crida de millora de la qualitat i creixement en drets i recursos per a tothom.

L’efecte crida que hi pot haver a Lleida envers les persones treballadores en la recollida de la fruita serà que vindran els millors. El pagès tindrà garantida la seva recollida perquè disposarà d’un recurs laboral garantit, uns professionals de la fruita que descansaran a les nits, podent així donar compliment al seu compromís de treballar; treballar amb dignitat, reduint pressions emocionals, fet que millorarà la convivència amb tothom, ben reposats i amb una motivació normal que hom desitja i necessita quan va a treballar.

Benvingut l’efecte crida de la dignitat, l’efecte crida garant de la recollida de la fruita en les millors condicions, tant en l’àmbit competitiu com de qualitat i en el temps que toca.

Hi guanya el pagès, hi guanyem els lleidatans que ens podem reconèixer com una societat inclusiva i respectuosa amb totes les persones i hi guanyen en qualitat de vida les persones treballadores del camp que lluiten com tothom per poder tindre un plat a taula, al cap i a la fi.

Josep Maria Baiget, vice-president de la Comissió de l’Horta de l’Ajuntament de Lleida

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes