La tertúlia proscrita

El Col·legi d’Economistes proposa d’allargar el termini de la declaració de la renda

  • Avisen que la majoria de declaracions de la renda a Catalunya sortiran a pagar, a diferència de la resta de l'estat espanyol

VilaWeb
Redacció / ACN
05.04.2020 - 11:18
Actualització: 05.04.2020 - 22:51

Tot i l’impacte econòmic que tindrà la pandèmia del coronavirus, l’Agència Tributària ha descartat d’allargar el termini màxim del 30 de juny per presentar la declaració al·legant que al 70% dels ciutadans els sortirà a retornar, una circumstància que no es donarà a Catalunya, segons alerta l’experta fiscal del Col·legi d’Economistes, Carme Jover. Han avisat que la majoria de declaracions de la renda a Catalunya sortiran a pagar, car la tributació mínima és del 21,5%, a diferència d’altres comunitats, on és al voltant del 19%.

Allargar el termini fins al final del setembre

Amb tot, l’experta fiscal del Col·legi d’Economistes opta per allargar el termini màxim habitual de l’Agència Tributària, fixat el 30 de juny, si més no fins al setembre, tenint en compte que l’agost probablement serà inhàbil.

En aquest sentit, Jover apunta que països com Itàlia i Alemanya, amb tributs propis, ja han anunciat una paralització per ara de la recaptació. Aquesta pròrroga permetria, segons Jover, de guanyar temps als contribuents per obtenir liquiditat. No obstant això, no creu que l’Agència Tributària cedeixi i més tenint en compte que manté el 20 d’abril com a termini per a liquidar l’IVA trimestral.

A més, Jover recomana que abans de confirmar l’esborrany, els ciutadans comprovin que les dades que disposa Hisenda són correctes, car, per exemple, l’administració pot no discriminar aspectes com quin és l’habitatge habitual si se’n té més d’un, i fa descomptes que no pertoquen. ‘La gent es pensa si ho fa Hisenda ho fa bé… Ho fa un programa informàtic’, adverteix davant la pressa dels ciutadans per a presentar la declaració a tornar i obtenir liquiditat de manera ràpida.

A Catalunya es concentrarà la gran part dels ciutadans a qui tocarà pagar

L’experta fiscal recorda que la retenció dels rendiments al conjunt de l’estat espanyol és fixada entre el 19% i el 45%, en funció dels ingressos ‒excepte al País Basc i Navarra, on tenen el seu propi règim fiscal‒ i que després són les autonomies les que marquen el seu tram en la tributació de l’IRPF. En algunes es replica l’escala de l’administració estatal, com a les Illes, les Canàries, les dues Castelles, La Rioja i Extremadura. Però algunes opten per un percentatge mínim superior al 19%, com Aragó, Andalusia, Astúries i el País Valencià. En canvi, Catalunya, amb el 21,5%, és el percentatge més alt del territori espanyol. Això fa que la declaració surti positiva en molts casos, a diferència de la resta de l’estat espanyol.

En les rendes d’entre 20.000 i 30.000 euros som la comunitat autònoma més cara del territori espanyol, perquè en els trams baixos tenim l’escala més cara’, explica Jover, que detalla que en aquesta franja és on hi ha la gran part dels contribuents.

Aquesta circumstància, en canvi, no es produeix a Madrid, on el tram autonòmic de l’IRPF es va rebaixar mig punt i a molts contribuents d’allà els surt a retornar. D’aquesta manera, Catalunya es concentrarà gran part dels ciutadans que els tocarà pagar en un context de pandèmia i d’aturada de l’activitat econòmica.

Rebaixa de l’impost del patrimoni a Catalunya

A banda, l’experta fiscal ha demanat al govern que en la situació actual reconsideri el cobrament de l’impost del patrimoni, que té un dels tipus impositius més alts de l’estat espanyol i que significa al voltant del 50% de la recaptació total. Segons que argumenta, hi ha ciutadans que poden tenir patrimoni però que és ‘improductiu’ i no disposen de liquiditat per a afrontar l’impost.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any