Els ministres de Finances de la Unió Europea (Ecofin) han aprovat avui dotze plans de reformes perquè dotze països puguin rebre els primers fons europeus, que en el cas de l’estat espanyol s’eleven fins als 9.000 milions d’euros. El pla de recuperació espanyol preveu accedir a 69.500 milions en transferències fins al 2026 per destinar a la transició ecològica amb mesures de mobilitat sostenible o la rehabilitació d’habitatges. També s’aplicaran a la digitalització de pimes i l’administració pública i les reformes del mercat laboral i de les pensions, entre d’altres.

Primera injecció durant l’estiu

Un cop aprovat el pla, el govern espanyol ha de signar diversos documents amb la Comissió Europea, entre els quals els acords de finançament. Segons que explica el Ministeri d’Economia, l’executiu espanyol preveu fer-ho “al més aviat possible”. Ara, la Comissió Europea ha captat 35.000 milions d’euros per fer arribar els primers prefinançaments i es preveu una tercera emissió de deute durant el mes de juliol.

A banda del pla espanyol, els ministres de Finances europeus també han aprovat el d’Alemanya, Bèlgica, Àustria, França, Dinamarca, Grècia, Itàlia, Letònia, Luxemburg, Portugal i Eslovàquia. Els dotze plans són els primers que van rebre l’aval de la Comissió Europea.

El risc de gestionar els fons europeus a l’espanyola

Demostrar dos cops l’any que s’assoleixen els objectius

Després del prefinançament, els estats hauran de demostrar dos cops l’any que han aconseguit els objectius fixats segons el calendari previst per accedir a un nou tram de finançament. En el cas espanyol, el següent desemborsament serà aquest any i s’elevarà fins als 10.000 milions d’euros. Segons que detallen fonts del ministeri d’Economia, accedir als fons no hauria de ser un problema perquè corresponen a objectius que ja s’han complert.

El govern identifica vint-i-set projectes catalans per optar als fons europeus Next Generation EU

A partir del 2022, però, s’hauran d’implementar les primeres mesures laborals. Juntament amb les pensions, són dues qüestions que el pla no detalla perquè deixa a l’espera de tancar-ho amb els agents socials.

El pròxim desemborsament, dotat en 12.000 milions d’euros, està previst que arriba durant la primavera de l’any que ve sempre que s’aconsegueixin els objectius fixats per a finals d’aquest any. La resta d’objectius s’han d’anar compliment semestralment fins al 2026 per accedir a nous trams de finançament.

El finançament arriba un any després

Els primers fons europeus arriben un any després que els caps d’estat i de govern de la Unió Europea creessin un pla de recuperació econòmica finançant amb l’emissió del deute conjunt. La xifra del fons s’eleva fins als 800.000 milions d’euros.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.