Dues receptes de bolets

  • Una proposta amb palomins de Sergi de Meià i una coca de rovellons de Mariona Quadrada

VilaWeb
Montserrat Serra
11.09.2015 - 22:30
Actualització: 11.09.2015 - 22:42

Coca de rovellons i botifarra negra

Ingredients:
1 planxa de pasta de pizza de qualitat
1 botifarra negra culana
300 g de rovellons
6 tomaques
all, julivert, oli, sal

Elaboració:
Ratlleu les tomaques i fregiu-les en una paella amb oli i sal. Un cop feta la salsa, deixeu-la refredar una mica abans d’aplicar-la. Estireu la pasta de pizza al damunt d’una llauna enfarinada o amb un paper antiadherent. Unteu-la amb força tomaca, els rovellons ben nets, sal i oli i coeu-ho al forn a 180 °C, 15 minuts. Traieu la pizza i escampeu-hi l’all i el julivert trinxats i la botifarra negra a talls. Poseu-ho al forn 4 o 5 minuts més. La podeu servir amb una amanida d’escarola.

(Del llibre ‘Bolets. Minireceptari’, de Mariona Quadrada, que Cossetània publicarà a l’octubre).

Palomins.
Palomins.

Palomins i albergínies arrebossades amb mel i sèsam amb salsa de tomàquet, formatge i herbes

Ingredients (per a 4 persones):
400 g de palomins
2 albergínies a làmines
100 g de formatge de vaca Botàs
1 cullerada de sèsam
250 g de farina de blat
50 g de farina de cigró
10 g de llevat
200 ml d’aigua amb gas
10 ml de mel
Orenga
Sàlvia
Oli d’oliva verge extra
Sal de Gerri de la Sal
Pebre

Elaboració:
Per fer la salsa, posem en una cassola l’oli, el tomàquet, la sal i el pebre, i ho deixem reduir mitja hora a foc lent, sempre vigilant que no es cremi. Hi afegim el formatge sense l’escorça i el fem fondre. Hi afegim les herbes i ja tenim la salsa feta.

Posem oli en una «parisienne» o en un cassó alt i l’escalfem a foc lent. Mentrestant, preparem la pastina de bunyol per fer els bolets i les albergínies fregides. Barregem l’aigua amb gas i hi desfem el llevat. Hi afegim les farines i les barregem. Ha de quedar una textura com de crema catalana. Hi afegim un toc de sal i ja és a punt.

Passem els palomins i les albergínies per la massa i els fregim. Quan estiguin ben rossos, amb l’ajut d’una aranya o girapeix, els posem en un plat o safata amb paper absorbent. Els deixem reposar uns segons per eliminar l’excés d’oli i els salpebrem. Hi posem una mica de mel i el sèsam per sobre.

En un plat fondo gran, posem la salsa i a sobre els bolets i les albergínies. És un plat per menjar amb els dits, anar sucant i menjant. Ideal per compartir amb amics i família.

Per a aquest plat podem prendre un vi fresc, per exemple, un vi blanc ecològic, com ara el Petit Bernat, de les varietats picapoll blanc i macabeu, del Celler Oller, que tenen el mas situat a Manresa.

(Del llibre ‘La cuina dels bolets’, de Sergi de Meià, publicat a Ara llibres 2015).

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any