Arriben nous llibres per conèixer, reconèixer i cuinar els bolets

VilaWeb
Montserrat Serra
11.09.2015 - 20:42
Actualització: 11.09.2015 - 22:42

VilaWeb necessita el vostre suport

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros al mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n’hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots?

Fes-te’n subscriptor aquí.

Com ja és habitual, el mes de setembre les llibreries ofereixen novetats en el camp de la divulgació dels bolets i maneres de cuinar-los. Aquest any no és una excepció, tot i que hi ha menys títols que en temporades anteriors. Trobem novetats de dos autors ben coneguts dels boletaires: Ramon Pascual, micòleg i biòleg de referència en la divulgació de les ciències, i el jove entusiasta Marc Estévez, que també ja fa anys que transita per aquest món forestal. I s’hi sumen dues novetats gastronòmiques, dedicades a la cuina del bolet, amb receptes dels cuiners Sergi de Meià i Mariona Cuadrada. Cal preparar-se perquè els primers rovellons ja han tret el cap a les zones muntanyoses del país.

llibre-bolets4

Guia de bolets per dur sota el braç
Ramon Pascual
Columna Edicions
Com diuen els responsables editorials de Columna en la sinopsi del llibre, Ramon Pasqual és l’autor de referència del món dels bolets i de la seva divulgació, amb més d’una desena de llibres publicats. Enguany, presenta a Columna una guia clàssica dels bolets de Catalunya per al gran públic, pràctica, gràfica i amena. A tot color, amb una fitxa clara i amb algunes receptes de cuina per a cada bolet. Una guia útil per a tots aquells que volen conèixer (o reconèixer) quins bolets es poden menjar. El volum conté una introducció en forma d’entrevista.

De Ramon Pascual també podeu trobar altres llibres de micologia enfocats a la divulgació: ‘Guia dels bolets dels Països Catalans’ (Cossetània), ‘Els bolets’ (La Butxaca), ‘El mapa dels bons bolets a Catalunya’ amb Núria Duran (Pòrtic), ‘Primera guia del boletaire (Cossetània), ‘Guia de bolets per a nois i noies’ (Cossetània)…

Però Pascual no només ha escrit sobre els bolets. D’ell trobem una llista llarga d’obres dedicades a conèixer plantes i arbres del país. Destaquen: ‘Guia dels arbres dels Països Catalans’ i ‘Guia dels arbustos dels Països Catalans’, publicats a Pòrtic.

llibre-bolets2

Atles del boletaire
Marc Estévez Casabosch
Ara Llibres
Després de llibres ben exitosos de vendes com ‘El gran llibre dels bolets, ‘El secret més ben guardat’, ‘Les millors rutes per trobar bolets’, ‘Bolets en temps de crisi’, ‘La ruta del tresor’, ‘El secret dels rovellons’, Marc Estévez proposa aquest any ‘Atles del boletaire’, una guia per trobar bolets al llarg de la geografia catalana, a qualsevol època de l’any. Comarca a comarca, bolet a bolet. Hi trobareu mapes, descripcions de més de 50 espècies comestibles, consells, fotografies i calendaris de recol·lecció.

Marc Estévez, nascut a Barcelona, fa uns quants anys va decidir establir-se a pagès, on ha pogut experimentar i anar cultivant la saviesa que proporciona el contacte directe amb la terra. I d’aquesta vivència també va néixer el llibre ‘Un hort per ser feliç’. Tots els llibres d’aquest autor són publicats a Ara Llibres.

llibre-bolets1

La cuina dels bolets
Sergi de Meià
Ara Llibres
El cuiner Sergi de Meià es va donar a conèixer als fogons d’un establiment de primer ordre en l’àmbit vinícola, el Monvínic. Allí, jove i amb caràcter, sota les directrius de Sergi Ferrer-Salat, va treballar el producte de proximitat i el maridatge a alt nivell, suggerent i original. Era l’any 2010 que la revista ‘Food & Wines’ situava Monvínic entre els cinc millors bars del món amb millors maridatges. Després de sis anys, a primers del 2014, Sergi de Meià va deixar Monvínic i es va establir pel seu compte, obrint un restaurant a Barcelona amb el seu nom, un establiment basat en la cuina catalana de proximitat i vinculat al moviment ‘slow food’.

Avui, Sergi de Meià, amb trenta-cinc anys, reinventa les receptes de sempre, proposa esmorzars de forquilla i ganivet, i els seus menús destaquen per la qualitat culinària i la qualitat dels productes. En el seu receptari particular, el bolet hi té un paper destacat, com a protagonista o com a acompanyant. I ell mateix és un boletaire experimentat.

Ara aquest coneixement l’ha aplegat en el llibre ‘La cuina dels bolets’ (Ara Llibres). Aquesta edició il·lustrada inclou receptes, maridatges, consells de conservació i també passejades i rutes per les zones boletaires més estimades i conegudes del cuiner. Sergi de Meià proposa als lectors: ‘Viatjarem per tot el territori català, el País Basc, Dinamarca i molts paratges més que signifiquen molt en la meva història com a cuiner i caçador de bolets.’

llibre-bolets3

‘Bolets. Minireceptari’
Mariona Quadrada
Cossetània edicions
Apareixerà a l’octubre
Incloem en aquest recull un nou volum de cuina de Mariona Quadrada, que encara no és a les llibreries, però que apareixerà a l’octubre: ‘Bolets. Minireceptari’. Aquesta cuinera i mestra de cuiners no és la primera vegada que ofereix un receptari de bolets: dins la col·lecció ‘Amb gust de Mediterrani’, Quadrada ha publicat ‘Bolets. La saó de boscos i prats’ a Cossetània, il·lustrat amb fotografies de Josep Borrell.

Més notícies

Junts encara podem anar molt més lluny. Amb VilaWeb.

Fes-te’n subscriptor i construeix amb VilaWeb el nou diari que els Països Catalans necessiten ara.
Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes
Ara també ens pots ajudar fent una donació única.
Fer una donació
a partir de 10 €