L’associació de juristes Drets s’ha volgut sumar des de Catalunya a la iniciativa de les organitzacions espanyoles ‘Jueces para la Democracia’ i ‘Rights International Spain’, que fa poques setmanes van formular una petició al relator especial sobre la independència de magistrats i advocats de l’Alt Comissionat de Drets Humans de l’ONU, Diego García-Sayán, perquè visiti l’estat espanyol i comprovi ‘la greu situació que pateix el poder judicial’. Per a l’entitat –formada per professionals del dret i creada l’octubre del 2004-, la justícia espanyola està sota ingerència política permanent, no es respecta la separació de poders i en el cas català es vulneren els drets fonamentals dels ciutadans a l’hora d’acudir a la justícia, ‘ja que degut a la situació política a Catalunya, s’usa un doble estàndard en funció de les idees de les persones jutjades’.

De fet, l’entitat demana al relator de l’ONU que -en la seva visita oficial a l’estat espanyol- inclogui també una visita a Barcelona per poder conèixer de primera mà ‘la crítica situació’ que pateix la independència judicial a causa del procés democràtic que viu el país. Juntament amb la petició de visita, Drets ha fet arribar a l’ONU ‘l’Informe sobre la situació política i la violació dels drets fonamentals a Catalunya’, que aquest mes de març van presentar 12 entitats catalanes: l’Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans, el CIEMEN, la Fundació Catalunya, la Fundació Congrés de Cultura Catalana, la Fundació Societat i Cultura, el PEN Club, l’ICEC (International Comission of European Citizens), l’ANC, el FOCIR (Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes), Sobirania i Justícia i la Plataforma pel Dret a Decidir, a més de Drets.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]