L’ONU denuncia la fràgil situació de cinc milions de refugiats palestins

  • L'agència de les Nacions Unides per als Refugiats Palestins (UNRWA) ha denunciat la fràgil situació humanitària que pateixen els més de cinc milions de refugiats palestins que viuen en la franja de Gaza i Cisjordània, Jordània, Síria i el Líban.

VilaWeb
Redacció
20.06.2016 - 12:30
Actualització: 20.06.2016 - 13:50

MADRID, 20 (EUROPA PRESS)

L’agència de les Nacions Unides per als Refugiats Palestins (UNRWA) ha denunciat la fràgil situació humanitària que pateixen els més de cinc milions de refugiats palestins que viuen en la franja de Gaza i Cisjordània, Jordània, Síria i el Líban.

En la franja de Gaza viuen aproximadament 2 milions de persones, de les quals 1,3 milions són refugiats palestins, segons l’agència de l’ONU. UNRWA ha recordat que l’última ofensiva militar israeliana, que es va saldar amb 2.200 morts, i el bloqueig exercit per les autoritats israelianes en aquesta zona costanera han provocat una greu crisi humanitària.

A Cisjordània viuen uns 942.000 refugiats palestins. En aquesta zona, UNRWA ha assegurat que la població s’enfronta amb “una vulneració constant dels drets humans”, cosa que inclou sobretot l’apropiació indeguda de la terra, la violència exercida pels colons i la demolició de les llars.

SIRIANA

Segons l’agència de les Nacions Unides, més de 560.000 refugiats palestins vivien a Síria abans del començament de la guerra i aproximadament el 62% s’han convertit en desplaçats pel conflicte.

Alguns han fugit a la franja de Gaza tot i les dificultats a les quals s’enfronta la població allà. En aquest sentit, l’UNRWA ha dit que el reconeixement de drets civils, socials i econòmics de Palestina aconseguit el 1948 “s’ha anat deteriorant com a conseqüència de l’actual conflicte armat a Síria”.

Alguns camps de refugiats s’han convertit en escenari dels enfrontaments, com és el cas de Yarmuk, un campament de refugiats palestins situat als afores de Damasc al qual, des de l’estiu del 2013, no arriba l’ajuda humanitària de manera contínua. Es calcula que 6.000 persones segueixen atrapades al camp, enfrontant-se a la fam, la malnutrició i la falta de serveis sanitaris.

EL LÍBAN I JORDÀNIA

Al Líban hi ha uns 493.000 refugiats, amb un accés molt limitat a la salut pública i les infraestructures educatives. La majoria dels refugiats de Palestina al Líban depenen de l’UNRWA com a únic proveïdor d’educació, salut, serveis socials i ajuda d’emergència. El país s’ha convertit en el principal destí dels refugiats palestins que fugen de la violència a Síria, amb un número que puja a 42.000 persones d’aquest col·lectiu.

A Jordània, per part seva, viuen més de 2,2 milions de refugiats palestins, que gaudeixen d’un entorn de més seguretat que en altres àrees, segons l’agència. La majoria dels refugiats que viuen al país tenen garantida la ciutadania.

El 1948, 700.000 palestins van fugir de les seves llars. Després de 68 anys d’exili i condició apàtrida, les condicions dels refugiats de Palestina s’han agreujat notablement, segons l’UNRWA, que gestiona 58 campaments de refugiats on presta assistència, protecció i defensa uns 5 milions de refugiats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any