La tertúlia proscrita

Dos morts entelen els resultats d’un fàrmac molt prometedor contra l’Alzheimer

  • El fàrmac lecanemab va permetre d'alentir el declivi cognitiu en un 27% durant els divuit mesos que va durar l'estudi

VilaWeb
Redacció
30.11.2022 - 12:12

Un nou assaig clínic ha confirmat l’eficàcia del fàrmac experimental lecanemab per alentir els efectes de la malaltia de l’Alzheimer, encara que també ha assenyalat els seus efectes adversos i la necessitat d’estudis més prolongats. L’estudi de fase tres, publicat per The New England Journal of Medicine, va ser dut a terme en diversos centres mèdics, durant divuit mesos, amb un total de 1.795 pacients d’entre cinquanta anys i noranta i en les primeres etapes de la malaltia. Alguns dels pacients eren catalans de l’ACE Alzheimer Center Barcelona.

Els resultats de l’assaig clínic mostren que l’anticòs monoclonal “redueix els marcadors d’amiloiodes en l’alzheimer primerenc, i resulta en un declivi moderadament inferior en els mesuraments cognitius i de funcions en comparació del placebo”.

En particular, el fàrmac va permetre d’alentir aquest declivi en aproximadament un 27% durant els divuit mesos que va durar l’estudi. No obstant això, les conclusions de l’estudi afegeixen que el fàrmac “va ser associat amb efectes adversos” i subratlla la necessitat “d’assajos més prolongats per determinar l’eficàcia i la seguretat del lecanemab en l’alzheimer primerenc”.

Els resultats sobre l’eficàcia del medicament són similars als anunciats el setembre passat per la farmacèutica nipona Eisai i per la nord-americana Biogen, responsables del seu desenvolupament, en el seu propi assaig clínic.

Aquell estudi va llançar una reducció del 27% en l’empitjorament dels símptomes entre el grup que va rebre el fàrmac comparat amb el que va rebre el placebo, i ja a partir dels sis mesos “el tractament va mostrar canvis estadísticament significatius” en l’evolució cognitiva, segons ambdues farmacèutiques.

Eisai i Biogen tenen previst iniciar al gener el procediment per sol·licitar l’autorització del fàrmac als Estats Units, i en dates pròximes al Japó i Europa.

Dos morts posen en dubte els resultats

Abans de la presentació de l’estudi s’ha sabut que dos pacients de l’assaig han mort per hemorràgies cerebrals. Els equips mèdics estan estudiant les morts per a determinar si el fàrmac n’és la causa (s’està estudiant la interacció dels medicaments anticoagulants i el lecanemab). Ara bé, en un dels casos, avançat per Science, els metges del pacient afirmen que la dona continuaria viva si no hagués pres el fàrmac.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any