Dos exsubdirectors de l’IVAM i un tècnic, citats davant la jutgessa per les presumptes irregularitats en el museu
La jutgessa que instruïx presumptes irregularitats en l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) durant l'època de Consuelo Ciscar ha citat a declarar a partir de la setmana vinent el que fóra subdirector de Gestió Interna del museu, Juan Bría; de Publicacions, Norberto Martínez; i el tècnic d'acció exterior, Jorge García Vallés.

Per: Redacció


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.

Fes-te subscriptor de VilaWeb
VALÈNCIA, 2 (EUROPA PRESS)
La jutgessa que instruïx presumptes irregularitats en l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) durant l’època de Consuelo Ciscar ha citat a declarar a partir de la setmana vinent el que fóra subdirector de Gestió Interna del museu, Juan Bría; de Publicacions, Norberto Martínez; i el tècnic d’acció exterior, Jorge García Vallés.
Així consta en una resolució, a la qual ha tingut accés Europa Press, en la qual la magistrada acorda estes citacions, en qualitat d’investigats, per als dies 10 –Bría–, 12 –Vallés– i 17 de maig –Martínez–.
Al costat d’estes tres persones, en el procediment hi ha altres set investigats: l’exdirectora de l’IVAM Consuelo Ciscar; el seu fill, Rablaci; l’exsubdirector d’Administració i Finances del centre d’art, Juan Carlos Lledó; l’exsubdirectora tècnic Artística, Raquel Gutiérrez; un empresari, l’administrador de Valsatrans i Logística de l’Art, Enrique Martínez; Pilar Mundina, que exercia com a assistenta personal de Ciscar en viatges; i María Ángeles Valiente, cap de Departament de Desenvolupament en el museu.
La causa va nàixer al juliol de 2015 després d’una denúncia de la Fiscalia i s’investiga l’ús dels mitjans del museu per a la promoció artística del fill de Ciscar, a més de suposades irregularitats en l’adquisició d’obres d’art i en la contractació de publicacions pels quals s’haurien pagat importants sobrecostos.
En concret, un informe policial incorporat a la causa contempla que Ciscar va utilitzar quatre treballadors del museu per a promocionar la carrera professional i fer el currículum al seu fill artista. Funcionaven com una “estructura piramidal organitzada”, assenyalava l’escrit.
Es tracta, segons la Policia, de Norberto Martínez; María Ángeles Valiente, Jorge García; i Raquel Gutiérrez. Cadascuna d’estes persones “tenia una funció i jerarquia ben definides, sent les seues accions reiterades en el temps a mesura que s’organitzava una nova exposició en l’estranger”.
Davant estos fets, entre els anys 2008 i 2011, Ciscar “hauria dirigit este grup organitzat de persones que, a l’empara de l’IVAM, incloent els seus contactes i influències institucionals i el seu personal laboral, hauria promocionat la carrera professional del seu fill”.
Per la seua banda, Rablaci –fill també de l’exconseller ‘popular’ de Solidaritat de la Generalitat Rafael Blasco, actualment a la presó pel frau en les ajudes a la cooperació– era “coneixedor” que personal de l’IVAM, als ordes de la seua mare, participava “activament” en la gestió i elaboració de les seues exposicions en l’estranger així com del seu currículum vitae.
Comentaris
Els subscriptors de VilaWeb poden comentar aquesta notícia, o bé llegir els comentaris que hi han fet els altres subscriptors i debatre-la amb ells .
Si encara no sou subscriptors, us en podeu fer clicant ací.
S'ha afegit la noticia a Favorits