Un suposat cas de corrupció a les files del PP ha entrat de ple en la campanya de les eleccions espanyoles: El Mundo i la Cadena Ser han publicat que Pedro Gómez de la Serna, diputat del PP per Segovia al congrés, i Gustavo de Arístegui, ambaixador espanyol a l’Índia, van cobrar 15.000 euros el mes i el 5% de l’obra col·locada de mans d’empreses contractistes espanyoles. Segons la Ser, són investigats per part de la fiscalia arran d’una denúncia d’una filial de l’empresa; i El Mundo diu que van ingressar, tirant curt, 737.000 euros per les activitats que feien com a aconseguidors de contractes a Algèria.

Tots dos han assegurat que tenien el permís del congrés per fer les seves activitats, han assegurat que estan al corrent de pagament dels imposts i han negat cap irregularitat.

El Mundo ha estirat el fil de la declaració d’activitats que Gómez de la Serna va presentar al congrés espanyol el 2012, quan va afirmar que era administrador únic de la societat Scardovi SL, de la qual té el 51% del capital social, i que era una empresa de consultoria. Aquesta empresa treballa amb Karistia, que és propietat de l’ambaixador d’Espanya a l’Índia, i totes dues, segons El Mundo, han cobrat aquests últims anys comissions milionàries gràcies a la seva tasca com a lobby per a empreses espanyoles a l’Àfrica i a l’Amèrica Llatina.

Sembla que tots dos polítics van registrar conjuntament l’empresa Voltar Lassen a l’Oficina Espanyola de Patents i Marques i van aconseguir contractes públics mitjançant influències i comissions. Entre més, van obtenir suposadament dues grans obres públiques per a la constructora espanyola Elecnor a Algèria, fet que els va reportar 737.000 euros en comissions i un cànon de 15.000 euros el mes. També van fer negocis a Ghana, el Congo, Jordània, Panamà i el Perú.

En la seva declaració de béns al congrés, sembla que De la Serna va ocultar part d’aquests diners i va apuntar que rebia 67.409 euros anuals com a administrador de Scardovi i 47.134 com a advocat, malgrat que els comptes de la companyia posen de manifest que l’empresa va guanyar 137.817 euros el primer any després d’haver pagat imposts i sous. Arístegui, per la seva banda, va crear la societat quan era diputat al congrés espanyol i va passar-ne la gestió al seu fill quan va ser nomenat ambaixador a l’Índia.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.