Una doctora es nega a visitar un pacient a Palma perquè parlava en català

  • La resposta de la clínica ha estat la d'invocar una sentència del Tribunal Constitucional espanyol

VilaWeb
Redacció
04.07.2024 - 17:20
Actualització: 04.07.2024 - 17:42

Una doctora de la Clínica Rotger de Palma es va negar a atendre un pacient perquè parlava en català, segons que ha revelat la Plataforma per la Llengua. Va passar el 15 de març en el servei d’urgències, on el pacient va ser desatès per la doctora pel fet de parlar en català i, més tard, “el van convidar a esperar mitja hora si volia que algun professional el pogués atendre en català”.

El pacient es va queixar i va demanar que, si més no, una persona bilingüe fes d’intermediària amb la doctora i, finalment, va aconseguir de ser atès per un metge i una infermera. “La infermera va fer la traducció instantània i innecessària al metge, que entenia perfectament tot el que deia el pacient en català; i el pacient, el que li contestava el facultatiu en castellà”, explica la Plataforma per la Llengua.

L’afectat va presentar una queixa al centre privat, però la resposta de la Clínica Rotger ha estat la d’invocar una sentència del Tribunal Constitucional espanyol que limita “el dret a ser atès en la llengua cooficial a les relacions entre els poders públics i els ciutadans, però no a les relacions entre particulars”.

Sobre això, la Plataforma per la Llengua diu que la resposta infringeix l’estatut d’autonomia i la llei de normalització lingüística, a més de la normativa internacional, que deixa clar que ningú no pot ser discriminat per raó de llengua, però també la llei de salut mateixa, que protegeix el dret dels pacients de “rebre informació en la manera més idònia per a la seva comprensió i en una de les llengües oficials a la comunitat autònoma”. L’esmentada llei també recorda l’obligació dels centres d’oferir tota l’explicació escrita en català i de tenir les condicions per a oferir-la verbalment si el pacient així ho demana.

L’entitat demana d’activar la campanya conjunta de divulgació dels drets lingüístics de pacients i sanitaris que ara fa una setmana l’entitat va acordar amb la presidenta del govern, Margalida Prohens, i també ha sol·licitat de reunir-se amb l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB) per concretar els termes de la campanya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor