Hi ha tornat a haver divisions a Junts pel Sí en una votació al parlament. Una moció del PSC, transaccionada amb Catalunya Sí que es Pot, ha aconseguit que el ple aprovés de rescindir els concerts amb els centres educatius que segreguen per sexes, després d’un període de transitorietat fins al començament del curs 2017-2018. Dins Junts pel Sí, però, no hi ha hagut unanimitat de vot: els diputats i consellers de CDC, el vice-president Oriol Junqueras i independents com ara Lluís Llach s’han oposat a eliminar els concerts amb els col·legis, mentre que els electes d’ERC, Demòcrates de Catalunya, Moviment d’Esquerres, Avancem i consellers com ara Raül Romeva i Antoni Comín, han preferit d’abstenir-se.

L’eix central de la moció del PSC i Catalunya Sí que es Pot era les prioritats pressupostàries i les mesures econòmiques per als governs de Catalunya i de l’estat espanyol, però un dels punts que se’n votaven ha acabat dividint les opinions del grup parlamentari Junts pel Sí. La diferència de criteri entre CDC i ERC pel que fa als concerts amb col·legis que segreguen per sexes ha acabat amb l’abstenció de la majoria de diputats republicans i l’oposició dels convergents. Malgrat aquesta divisió, la suma dels vots a favor del PSC, Catalunya sí que es pot, la CUP i Ciutadans ha estat superior, de manera que el mandat perquè el govern anul·lés els concerts amb aquestes escoles s’ha aprovat. Els aplaudiments dels diputats han omplert la sala de plens després de la votació.

Més enllà d’aquest punt polèmic, la moció instava el govern a presentar el pressupost del 2016 abans del dia 15 de maig, però Junts pel Sí i la CUP han tombat la iniciativa. Així mateix, també han estat rebutjats el punts que demanaven d’acompanyar els comptes d’iniciatives que permetessin la reestructuració del deute públic, de crear un nou sistema de finançament i de reclamar a l’estat espanyol que revisés els objectius de dèficit públic, la renegociació dels interessos i el capital del deute procedent del FLA.

 

 

 

 

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb