Divideix i venceràs

  • Ens cal un consens unànime per a defensar l’escola catalana. I per desgràcia no podrem comptar amb la poció màgica del druida Panoràmix

Gemma Pasqual i Escrivà
17.05.2022 - 21:40
VilaWeb

L’any 50 abans de Crist. Tota la Gàl·lia estava ocupada pels romans… Tota? No! Una aldea poblada per irreductibles gals resistia encara a l’invasor, Gai Juli Cèsar, que aplicava la seva màxima: Divide et impera, divideix i venceràs. Dos mil anys d’història després, han estat molts els cèlebres estrategs que han seguit aquesta tàctica, Napoleó i Churchill entre d’altres.

A la nostra Gàl·lia particular, els Països Catalans, s’ha seguit la mateixa estratègia. Recordem velles batalles i falses disputes per l’aigua, pel nom de la llengua –que si balear, valencià o català–, fins i tot per la paella. Ens han dividit per territoris i ens ho posen molt difícil per a comunicar-nos. No tenim corredor mediterrani, de València a Barcelona són més de tres hores, de València a Alacant, més de dues hores i, en canvi, només hi ha una mica més d’hora i mitja de València a Madrid. Si fos pel govern espanyol, ara no tindríem ni autopista. Una altra tàctica ha estat el tancament dels repetidors de TV3 al País Valencià, que va representar un cop letal a les possibilitats de construir un espai de comunicació en català, perquè si no es permet que TV3, À Punt i IB3 es puguin veure arreu dels Països Catalans, perdem una eina de difusió de la llengua i la cultura catalanes. I si tot això no fos prou, el Tribunal Suprem va ratificar la prohibició d’utilitzar el català exclusivament en les comunicacions de la Generalitat Valenciana amb les administracions de Catalunya i les Illes.

Però l’objectiu primordial per ells és l’educació. A tot el territori dels Països Catalans, els atacs al model educatiu i als seus ensenyants han estat una constant. Ara la seva arma més poderosa, els tribunals, ha atacat el model lingüístic de l’escola catalana obligant tots els centres educatius a fer un mínim d’un 25% de les classes en castellà. I com responen els nostres polítics a aquest atac sense precedents? Dividits! I no ens equivoquem, no els ha dividit el Cèsar, han estat ells solets, amb la mirada curta, només posada en les eleccions municipals. Els uns fent lleis sense consens, i els altres actuant com si fossin a l’oposició i no formessin part del govern. Per Tutatis! Ens hem tornat bojos!

Ens cal un consens unànime per a defensar l’escola catalana. I per desgràcia no podrem comptar amb la poció màgica del druida Panoràmix. Les lleis s’han de fer amb criteris científics, reforçant el model d’immersió lingüística que garanteix l’èxit en l’adquisició de la competència lingüística de les llengües d’ús social.

És un model capaç de cohesionar l’alumnat sense tenir en compte la llengua que es parla a casa i que el prepara per ser competent en el món laboral tot fent possible la igualtat d’oportunitats i contribuint a fer sentir tothom com una part important d’una mateixa societat, sense exclusions de cap mena. Per tant, la immersió lingüística garanteix i possibilita que les persones que no tenen el català com a primera llengua l’aprenguin amb el mateix nivell de domini i perfecció que els que sí que el tenen. Els informes favorables al desenvolupament de la immersió lingüística a Catalunya per part del Consell d’Europa demostren que el sistema educatiu català és un model que funciona.

L’estratègia del Cèsar es basa a crear o alimentar disputes i controvèrsies que contribueixin al debilitament i al deteriorament de les relacions impossibilitant i dificultant les aliances. I els nostres dirigents s’han ficat de peus a la marmita i han oblidat que la unió fa la força.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any