La tertúlia proscrita

La presumpta distorsió cognitiva de Jordi Cuixart i el ‘gen roig’ de Vallejo-Nágera

  • «Vallejo-Nágera, en els seus experiments, considerava els presos catalans tremendament importants perquè s'unia a ells el 'fanatisme marxista i l'antiespanyolisme'»

Gemma Pasqual i Escrivà
25.02.2020 - 21:50
VilaWeb

La fiscalia va recórrer contra el permís de tres dies a Jordi Cuixart per les seves ‘importants distorsions cognitives’. Com bé explica Vicent Partal en l’editorial del 2 de febrer: ‘Això que diu és terriblement preocupant i perillós, perquè equival a reduir una ideologia política a una malaltia, i a proposar que siga tractada com una malaltia, que per tant cal guarir.’ I això fa posar els pèls de punta en recordar el psiquiatre Vallejo-Nágera.

El 23 d’agost de 1938, Franco va aprovar la creació del Gabinet d’Investigacions Psicològiques de l’Exèrcit, una còpia de l’Institut Alemany que va difondre les idees eugèniques nazis. Un projecte del psiquiatre Antonio Vallejo-Nágera per a experimentar amb presoners republicans, buscar el ‘gen roig’ i demostrar la ‘inferioritat mental dels marxistes’. El seu programa d’higiene racial s’associa al robatori de milers de nens durant la dictadura.

El psiquiatre espanyol s’havia inspirat en l’Institut per a la Recerca i Estudi de l’Herència creat per Heinrich Himmler (oficial de les SS i home de confiança d’Adolf Hitler), entestat a buscar els orígens i la puresa de la raça, amb la pretensió de crear a Alemanya una raça superior d’aris nòrdics. Programa que poc després portaria a la pràctica, entre més, Josef Mengele, metge de les SS alemanya, cèlebre pels seus terribles experiments amb presoners abans d’enviar-los a la cambra de gas al camp de concentració d’Auschwitz. Els seus projectes també buscaven l’herència genètica i la supremacia de la raça ària. Vallejo-Nágera, tot i no arribar a les cotes de crueltat del metge alemany, va acabar essent conegut com el ‘Mengele espanyol’. Va desenvolupar unes teories que consideraven els marxistes i els individus dels estrats socials més baixos ens a eradicar per a millorar la raça hispànica i elevar-la als seus cànons medievals. En el seu llibre Eugenesia de la hispanidad y regeneración de la raza, les seves idees se centraven en la societat i la cultura, no tenien un caràcter biològic, considerava que la perversió de la raça hispana naixia d’haver oblidat la tríada nacionalcatòlica ‘Dios, Patria y Familia’ i haver-la substituïda per la lluita de classes i el sentiment de pertinença obrera.

El règim franquista va detectar una llacuna en el seu propi estudi: no havien estudiat cap dona. És per això que van experimentar amb cinquanta recluses de la presó de Màlaga i van arribar a aquesta conclusió: ‘A la dona se li atrofia la intel·ligència com les ales a les papallones de l’illa de Kerguelen, perquè la seva missió al món no és la de lluitar a la vida, sinó bressolar la descendència de qui ha de lluitar per ella.’

L’objectiu de les seves investigacions era trobar la ‘tara’, l’anomenat ‘gen roig’ que porta una persona al marxisme. Ben igual que la fiscalia, ho consideraven una distorsió cognitiva; de fet, Vallejo-Nágera, en els seus experiments, considerava els presos catalans tremendament importants perquè s’unia en ells el ‘fanatisme marxista i l’antiespanyolisme’.

I emparant-se en la impunitat de les seves togues, la fiscalia fa un pas més, com un autèntic Mengele del segle XXI, tractant de tarat el pres polític Jordi Cuixart, i considera que les seves idees són una distorsió cognitiva, com no dubtaria a afegir Vallejo-Nágera, provocada pel ‘gen independentista’, una desviació que cal tractar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any