Dissenyen un xip pioner al camp de la fotònica de microones aplicable a vigilància i comunicacions

  • Amb aplicació sobre les comunicacions mòbils, sistemes de vigilància, defensa i aviònica

VilaWeb
Europa Press
07.12.2016 - 22:00

Investigadors de la Universitat Politècnica de València, pertanyents a l’Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia (iTEAM), i l’empresa VLC Photonics -‘spin-off’ de la UPV- han dissenyat nou xip ‘pioner a escala mundial’ que integra al seu interior tots els components necessaris per al seu correcte funcionament: làser, modulador, filtres i detectors.

Entre els seus camps d’aplicació es troben les comunicacions mòbils, sistemes de vigilància, defensa i aviònica, explica la institució acadèmica a través d’un comunicat.

‘Es tracta de la primera ocasió que s’aconseguix una cosa així al camp de la fotònica de microones. És el primer xip del món que per fora sembla electrònic, però per dins és òptic’, destaca José Capmany, investigador de l’iTEAM i coordinador de l’equip de treball responsable d’este avanç.

Per a la integració de tots els components en el xip ha resultat clau l’ús de fosfur d’indi, que facilita incorporar en el mateix xip els components actius i passius. El treball dels investigadors de la UPV ha sigut publicat en Nature Photonics.

Entre els seus principals avantatges, destaca la reducció dels costos de fabricació així com de consum i operació dels mateixos xips. ‘Si has d’acoblar components, cadascun requerix d’estabilització, consumix una quantitat determinada de potència i ocupa un espai. En integrar-los tots en un mateix xip monolític, tot això desapareix de manera que s’optimitza el procés’, afegix Pascual Muñoz, investigador també de l’iTEAM UPV. A més, destaca també la seua capacitat de reconfiguració en un ampli marge de freqüències.

Aplicacions
Sobre la seua aplicació, els investigadors destaquen camps com el de les comunicacions mòbils, conducció autònoma, sensors distribuïts, monitorització de sensors, internet of Things, defensa, sistemes de vigilància i aviònica, entre d’altres. En general, tot aquell camp que requerisca de procés de senyals d’alta freqüència.

‘En conducció autònoma, per exemple, se’n van rebent dades de sensors de RF constantment, que caldrà processar dins del vehicle. Alhora, es podria connectar a una configuració d’antena de fes molt estret per a proporcionar accés a internet a l’interior dels avions’, destaca David Doménech, de VLC Photonics.

El disseny i demostració d’este xip s’ha desenvolupat en el marc del projecte europeu Paradigm, finançat pel VII Programa Marc.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any