Cinquanta metres entre Andorra i Catalunya: el conflicte pel parc solar del Planell de la Tosa

  • La disputa representa un nou episodi en el conflicte fronterer entre l'executiu català i l'executiu andorrà

VilaWeb
Redacció
09.11.2021 - 13:42
Actualització: 12.11.2021 - 18:42

Nou episodi en el conflicte fronterer entre Andorra i Catalunya arran de la construcció del parc solar del Planell de Tosa. S’ha construït en un terreny en disputa, perquè podria pertànyer administrativament a Catalunya. El cas ha arribat ara a instàncies del Ministeri d’Interior espanyol. L’ambaixador de l’estat espanyol a Andorra, Àngel Ros, s’ha posat en contacte amb la ministra d’Afers Exteriors andorrana, Maria Ubach, i ha confirmat que té tota la informació sobre el cas i que farà les indagacions necessàries per determinar si el projecte ocupa territori sota control de l’estat espanyol.

La polèmica va començar a mitjan setmana passada, moment en què la direcció del parc natural de l’Alt Pirineu va dir que tenia dubtes sobre la possibilitat que les obres de construcció haguessin passat la frontera a Catalunya. Així ho relata Marc Garriga, director del parc, al diari Segre: “Quan vam contrastar-ho, vam adonar-nos que, segons la cartografia catalana i espanyola, la meitat del parc solar és en territori espanyol, mentre que la cartografia andorrana diu que tot el terreny en què es construeix la central és en territori andorrà.”

La discrepància rau, segons Garriga, en el fet que hi ha un diferencial de cinquanta metres de distància entre la cartografia andorrana i la catalana. També ha explicat que un equip dels Agents Rurals catalans anirà a final d’aquesta setmana al Planell de la Tosa amb l’objectiu d’inspeccionar el terreny i fer-hi una anàlisi topogràfica amb GPS.

L’executiu andorrà, per part seva, ha volgut treure foc a la polèmica. “No ens hem de precipitar. Com sempre ha passat, acabarem trobant una entesa”, ha dit el cap del govern, Xavier Espot. Ha afegit que volia que la disputa es resolgués com més aviat millor, però amb “calma i tranquil·litat”.

La constructora del parc, Nord Andorrà, no s’ha mostrat tan conciliadora. David Forné, que n’és el director general, ha asseverat que “els límits” de l’obra “són els de la cartografia andorrana” en resposta a l’anunci d’inspecció dels Agents Rurals catalans. També ha assenyalat que es tracta d’una instal·lació d’interès nacional, i que com a tal les obres continuaran sempre que no s’arribi a un acord definitori entre ambdós executius.

El parc solar del Planell de la Tosa també abastirà l’estació de Pal Arinsal; s’espera que hi proveeixi un 35% de l’energia elèctrica que consumeix. El projecte preveu d’instal·lar 5.300 plaques fotovoltaiques en una superfície de 22.000 metres quadrats. S’hi invertiran 2,2 milions d’euros i s’espera que tingui una capacitat de producció anual de 2.400.000 kWh, l’equivalent al consum d’electricitat de 1.000 llars andorranes.

El del Planell de la Tosa no és el primer conflicte entre Catalunya i Andorra per qüestions frontereres. Fa una dècada, n’hi va un de semblant amb la construcció de dues basses per als sistemes d’innivació artificial de l’estació d’esquí de Pal Arinsal, que és justament al Planell de la Tosa. La disputa va arribar a la justícia espanyola, que va donar la raó al govern andorrà.

Nota: inicialment aquesta notícia estava il·lustrada amb una fotografia que no corresponia al projecte del Planell de la Tosa.

 

 

 

 

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any