Tema en actualització

El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

La Mesa de Les Corts Valencianes de la desena legislatura ha quedat constituïda amb membres de tots els grups parlamentaris a excepció de Vox, que ha presentat els seus candidats però només ha obtingut els vots del seu grup. Enric Morera (Compromís) ha estat reelegit president de les Corts Valencianes gràcies als 2 vots del PSPV, Compromís i Unides Podem-EU. L’altre candidat proposat, José María Llanos (Vox) només ha tingut el vot dels deu diputats del seu grup. A més, hi ha hagut 37 vots en blanc (del PP i Ciutadans).

La vicepresidenta primera de les Corts és la fins ara consellera d’Obres Públiques, la socialista María José Salvador, que ha obtingut 52 vots, i el vice-president segon és el diputat del PP Jorge Bellver, que ha aconseguit 37 vots.

La secretaria primera l’ocupa la diputada d’Unides Podem-EU Cristina Cabedo i la secretaria segona el diputat de Ciutadans Luis Arquillos, després d’haver obtingut la primera 52 paperetes i el segon 37, respectivament.

Vox havia presentat per a les vice-presidències de les Corts a Llanos Massó i Vicente Roglá, i per a les secretaries de la Mesa a Ángeles Criado i Miguel Pascual, que en les dues votacions s’han recaptat deu vots.

Podeu recuperar ací el minut-a-minut del ple de constitució de les Corts:

3 publicacions novesRecarregar
13.12

El president de les Corts Enric Morera aixeca la sessió.

13.11

'Done per iniciada la desena legislatura de les Corts Valencianes', diu Morera per cloure el seu discurs.

13.09

'Sé que tothom parla d'una legislatura difícil, però els he de dir que pot ser una legislatura molt productiva que estiga a l'alçada dels reptes del segle XXI', diu Morera.

13.05

Morera anuncia que liderarà des de la mesa totes les reformes necessàries en matèria d'accessibilitat a les Corts Valencianes.

13.04

Morera: 'Sóc de la generació que va lluitar per la llibertat, l'amnistia i l'estatut d'autonomia'

13.03

'Són les Corts Valencianes la màxima expressió del poble valencià', diu Morera.

13.01

Morera defensa el diàleg polític i l'entesa entre diferents sensibilitats. I avisa: 'No permetré que es denigren les persones'.

13.00

Morera comença el seu discurs felicitant tots els membres de la cambra i recordant els antics companys de la mesa durant l'anterior legislatura.

12.58

Enric Morera jura i promet el càrrec de president de les Corts segons la fórmula tradicional.

12.54

Cristina Cabedo (Unides Podem) ha estat escollida secretària primera i Luís Arquillos (Ciutadans) secretari segon.

12.35

Per a les secretaries s'han proposat tres candidatures: Mamen Peris i Luis Arquillos (Ciutadans), Cristina Cabedo i Ferran Martínez (Unides Podem) i Miguel Pascual i Ángeles Criado (Vox). La secretaria primera serà per a la dona de la candidatura més votada i la secretaria segona per l'home de la segona més votada.

12.29

La síndica de Vox, Ana Vega, critica en una ràpida compareixença de premsa el discurs de Vicent Soler per haver recordat la lluita antifranquista: 'No volem mirar al passat, sinó al futur.'

12.25

En aquests moments es presenten les candidatures a la secretaria de la mesa per a fer l'última votació del dia.

12.20

María José Salvador (PSPV), fins ara consellera d’Habitatge, és escollida vice-presidenta primera de les Corts amb 52 vots. Jorge Bellver (PP) és el nou vice-president segon gràcies als 32 vots de PP i Ciutadans. La tercera candidata, María de los Llanos Massó (Vox), només ha tingut els 10 vots del seu grup.

12.01

Es reprèn la sessió constitutiva de les Corts. Es votaran les vice-presidències de la mesa. Hi ha tres candidatures, cadascuna amb un nom femení i un de masculí. Com el president és un home la vice-presidència primera serà pel nom femení de la candidatura més votada i la vice-presidència segona pel nom masculí de la segona candidatura més votada.

11.54

Com el president és home, la vice-presidència primera correspon a una dona, que exercirà María José Salvador (PSPV), fins ara consellera d’Habitatge.

11.46

Abans de les següents votacions el ple de constitució fa un recés.

11.41

Enric Morera és escollit president de les Corts amb 52 vots, els del PSPV, Compromís i d'Unides Podem. L'altre candidat, José María Llanos, tan sols ha tingut els 10 vots dels diputats de Vox. PP i Ciutadans han votat en blanc.

11.39

Toni Cantó, síndic de Ciutadans, va lamentar ahir que no es permetés a Vox ser a la mesa de les Corts. 'Es priva de veu a més de 200.000 valencians; no és just i és contraproduent', va dir.

11.29

Comença el recompte. Els dos candidats són Enric Morera (Compromís) i José María Llanos (Vox).

11.24

Vicent Soler, president de la mesa d'edat, anuncia que hi ha dos candidats a la presidència de les Corts, que no ha anunciat. Els diputats s'acosten a la mesa per a votar en una urna.

11.22

Aquests són els 99 diputats de la desena legislatura de les Corts Valencianes. El PSPV-PSOE en té 27, el PP 20, Ciutadans 18, Compromís 16, Vox 10 i Unides Podem 8.

11.19

Els 99 electes ja són diputats de les Corts Valencianes. Ara es votarà la constitució de la mesa, que és previst que presideixi Enric Morera.

11.14

Ximo Puig i Mónica Oltra ja han promès el càrrec com a diputats.

11.11

Els diputats de Vox juren el càrrec 'per Déu i per Espanya'

11.09

Vicent Soler recorda la fórmula recollida pel reglament: 'Jureu o prometeu que, aitant com tindreu el càrrec de diputat acatareu la Constitució Espanyola i l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana sense engany i guardareu fidelitat a la Generalitat'

11.08

Tot seguit, els secretaris de la mesa d'edat cridaran el nom dels 99 diputats perquè prometin o jurin el càrrec.

11.06

Vicent Soler acaba el seu discurs com a president de la mesa d'edat citant Vicent Andrés Estellés: 'Assumiràs la veu d'un poble i seràs, per a sempre, poble,'

11.02

Soler destaca el creixement de la presència de dones diputades a les Corts aquesta legislatura (46), i ho contraposa amb les 6 que hi havia en la primera legislatura. Tanmateix, diu que queda molta feina per fer, en particular en la lluita contra la violència masclista.

11.01

Soler recorda 'l'enorme responsabilitat' dels diputats de resoldre els problemes dels valencians, però diu que per aconseguir-ho cal aconseguir un nou sistema de finançament.

10.53

Vicent Soler, president de la mesa d'edat, destaca l'emoció que li suposa presidir la mesa d'edat i recorda els seus inicis polítics en la lluita antifranquista.

10.50

La fins ara vice-presidenta de les Corts, Carmen Martínez, tindrà un lloc de responsabilitat en el grup parlamentari socialista, que continuarà encapçalat per Manolo Mata com a síndic. El grup de Compromís també tornarà a ser capitanejat per Fran Ferri acompanyat per Aitana Mas com a portaveu adjunta.

10.48

Enric Morera tornarà a presidir la cambra però, en canvi, sí que hi haurà cares noves en la vice-presidència, que exercirà María José Salvador, fins ara consellera d’Habitatge. A Unides Podem li correspon, segons el pacte, la secretaria primera, que recaurà en la diputada Irene Gómez.

El diputat Jorge Bellver optarà a ser el vice-president segon de les Corts i Ciutadans ocuparà la secretaria segona, amb el diputat Luís Arquillos. Vox, que entra per primer cop a la cambra, queda fora de la mesa.

10.46

Aitana Mas, que fa de secretària, llegeix el reglament de les corts.

10.41

Comença el ple amb la composició de la mesa d'edat, que la conformen Vicent Soler del PSPV, Jesús Salmerón de Ciutadans i Aitana Mas de Compromís

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.