El primer ministre de Rússia, Dmitri Medvédev, ha anunciat la dimissió del govern després del discurs sobre l’estat de la nació que ha fet el president de l’estat, Vladímir Putin, en el parlament rus.

Medvédev ha explicat que considera apropiat la seva renuncia arran de les propostes de Putin de fer esmenes importants a la constitució del país, que modificaran l’equilibri de poder entre l’executiu, el legislatiu i el judicial. El president ha nomenat Mikhail Mishustin, cap del servei d’impostos, com a nou primer ministre, mentre és nomenat, Medvédev continuarà en funcions.

Putin ha proposat de fer un referèndum per aprovar canvis que debiliten les competències del president, un càrrec que deixarà el 2024, ja que no pot tornar a ser reelegit. El parlament passarà a tenir la potestat de designar el  primer ministre, es limitarà el dret internacional (que només podrà actuar si no contradiu la constitució), s’atorgarà a la cambra alta del parament rus la potestat de destituir a jutges federals, així com s’enforteix el paper del Tribunal Constitucional.

 

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.