La presidenta de la Falla del Mercat Central de València, Carmen de Rosa, ha dimitit arran del propòsit de la comissió que presideix de nomenar faller d’honor la Fundación Francisco Franco. La dimissió és irrevocable, han dit a l’ACN fonts properes a De Rosa, que mostra així el seu desacord amb el nomenament d’una fundació que representa l’antítesi dels valors democràtics de les Falles.

L’Ajuntament de València també s’ha oposat a la proposta de la Falla del Mercat d’honorar la Fundación Francisco Franco. El regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Pere Fuset, ha considerat intolerable vincular les Falles amb l’exaltació del franquisme i ha confiat que la majoria dels fallers evitaran el nomenament, previst per a la junta directiva de dimarts vinent. Posteriorment, en declaracions facilitades pel consistori, Fuset ha apel·lat a la maduresa democràtica dels membres de la comissió i s’ha mostrat convençut que la proposta no acabaria prosperant. Amb tot, si finalment nomenen faller d’honor la Fundación Francisco Franco, l’ajuntament estudiarà quines mesures emprèn, entre les quals hi ha la retirada de les subvencions.

La portaveu de Memòria Història del grup socialista a les Corts Valencianes, Mercedes Caballero, també s’ha mostrat indignada i ha demanat que es retirés la proposta de nomenament. Diu que no es pot distingir ‘una entitat que es dedica a exaltar l’alçament militant, el franquisme la dictadura’, i demana a les administracions públiques que contactin amb la Falla per advertir-los que, si l’homenatge continua endavant, els retiraran qualsevol ajuda o subvenció.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]