El degoteig incessant de dimissions amenaça el govern de Boris Johnson

  • És un altre cop dur contra les esperances de Johnson de romandre al poder · El mes passat superà una moció de confiança amb penes i treballs

VilaWeb
Redacció
06.07.2022 - 11:00
Actualització: 06.07.2022 - 11:03

Noves dimissions al govern del primer ministre Boris Johnson. Després de les dimissions anunciades ahir del ministre de Salut britànic, Sajid Javid, i del d’Economia, Rishi Sunak, avui cal sumar-li la de Will Quince, ministre d’Infància i Família, i Robin Walker, ministre d’Escoles.

Les noves baixes són un efecte col·lateral de l’escàndol de la controvèrsia per la gestió del govern conservador de les denúncies d’assetjament a càrrec del diputat Chris Pincher. Quince plega perquè se sent enganyat per Johnson. Diu que se’l va creure i per això va defensar-lo en entrevistes sobre l’escàndol de Pincher. El primer ministre li va assegurar que no tenia coneixement de cap denúncia, però després de veure’s acorralat, ahir va reconèixer que sí que ho sabia.

Pincher va dimitir la setmana passada les seves responsabilitats al capdavant del grup conservador al parlament britànic quan dos homes van revelar que els havia intentat d’agredir sexualment en un club londinenc dimecres a la nit. Pincher envià una carta de dimissió a Johnson arran de la polèmica en què lamentava haver begut massa i demanava disculpes per l’incident al primer ministre i als dos homes implicats.

Però la polèmica es revifà quan els portaveus del primer ministre insistiren que Johnson no era conscient de la rècula d’acusacions d’agressió sexual que pesen sobre Pincher. Simon McDonald, ex-secretari permanent del Ministeri d’Afers Estrangers britànic, afirmà aleshores que Johnson havia estat informat personalment, i més d’una vegada, de les acusacions contra Pincher. Ahir, finalment, Johnson es trobà obligat a reconèixer que en el moment del nomenament n’estava al cas.

“Ni en aquest govern ni en aquest partit no ha d’haver-hi lloc per a depredadors sexuals ni per a ningú que abusi del seu poder”, va dir. Però aquestes paraules, tanmateix, no van servir per a aturar les dimissions. Els primers van ser Sajid Javid i Rishi Sunak, tot al·legant que hi han perdut de confiança. Robin Walker, per la seva banda, ha emmarcat la seva dimissió en la manca de lideratge que Johnson ha evidenciat els últims esdeveniments.

En les cartes de dimissió, tant Javid com Sunak –dos dels favorits a succeir Johnson al capdavant del govern britànic– ataquen durament la gestió del primer ministre. “Malauradament, en les circumstàncies actuals la ciutadania ha arribat a la conclusió que el Partit Conservador ja no és competent ni defensa els interessos nacionals”, ha dit Javid. I ha afegit, adreçant-se a Johnson: “Em sap greu afirmar que aquesta situació no canviarà sota el seu lideratge, i com a tal ha perdut la meva confiança.”

Sunak, per la seva banda, ha escrit: “És ben clar que les nostres estratègies són fonamentalment massa diferents. […] Em dol deixar el govern, però he arribat a la conclusió que no podem continuar així.” I encara: “Entenc que aquest pot ser el meu darrer càrrec ministerial, però crec que val la pena lluitar per aquests valors i és per això que dimiteixo.”

 

El govern de Johnson ja va quedar molt afectat per l’escàndol Partygate de festes il·legals durant la primera onada de la covid-19, quan al Regne Unit encara era vigent el confinament domiciliari. L’abril passat, en una votació en què es demanava que s’investigués Johnson per haver faltat a la veritat durant la gestió del cas, la majoria dels diputats conservadors s’abstingueren, de manera que van contravenir les ordres de la direcció del partit. L’afer culminà al juny amb una moció de confiança que Johnson superà per un marge estret, amb 148 diputats conservadors contraris a la seva continuïtat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any