09.10.2019 - 21:50
Manresa acull, del 10 al 13 d’octubre, la Fira Mediterrània, la cita més important de cultura popular, música i dansa d’arrel del país, un aparador excepcional que mostra, any rere any, que la tradició és una eina transformadora i creativa de primer ordre, sinònim de transgressió, actualitat i avantguarda.
A la capital del Bages, s’hi va per gaudir d’artistes consolidats i emergents, per a descobrir noves propostes musicals, de dansa, de teatre, de circ i d’altres disciplines. I, també, per deixar-se seduir per l’ambient cultural i festiu que s’hi genera.
La programació d’enguany fa una atenció especial a l’illa de Sardenya, amb una delegació de 60 representants de formacions de cultura popular i artesans tradicionals. I, alhora, ofereix propostes amb sonoritat de cobla i fa un maridatge de diferents artistes amb bandes de música, una de les expressions culturals més actives del panorama associatiu de la Mediterrània. En total, hi haurà 309 activitats i 22 espais d’actuació entre places, carrers i escenaris, hi assistiran 117 companyies i s’hi estrenaran 24 espectacles.
A VilaWeb us oferim una selecció de deu de les propostes destacades, per no perdre’n detall i assaborir cada espectacles.
Tost. Estrena absoluta. Dissabte, 12 d’octubre. El percussionista de la Seu d’Urgell Arnau Obiols interpreta el seu entorn vital i més familiar amb un àlbum que parteix de l’herència que ha rebut de la seua àvia i del seu avi pastor i tractant de bestiar, conegut amb el sobrenom de Tost. Saviesa popular, melodies tradicionals i sons de la natura pirinenca es barregen per construir atmosferes particulars que beuen de sonoritats orgàniques i electròniques i d’un tractament molt acurat de la percussió. Esquelles, sintetitzadors, caramelles, flabiols, rabequet, ximbomba i acordió es fusionen i sonen ben arrelats. El disc és una caixa de xicotetes sorpreses, des dels efectes electrònics de ‘El Gavinet de Dos Talls’, fins a la remor d’un ramat a ‘Corranda dels Xolladors’ i la màgica ‘Pregària per fer ploure’.
Bestiari de Josep Carner. Estrena absoluta. Diumenge, 13 d’octubre. La sala gran del Teatre Kursaal acollirà un espectacle transversal i de gran envergadura, la tercera producció de NewCat – The New Catalan Ensemble, un llibre-disc que han il·lustrat els alumnes de l’Escola Massana, sota la direcció artística d’Arnal Ballester i que va dedicat a Josep Carner, un dels poetes més rellevants de les lletres catalanes del segle XX. La formació és encapçalada pel pianista i compositor Joan Díaz i, en aquest concert, inclourà algunes de les veus que han participat en el projecte, com la de l’acordionista Carles Belda, el productor i cantant Marc Parrot, la pianista i cantant Gemma Humet i la contrabaixista i cantant Gemma Abrié. Tot això, amb els versos recitats per l’actriu Clara Segura i el poeta Josep Pedrals.
Cantu a tenore. Dissabte, 12 d’octubre, i diumenge, 13 d’octubre. Els Tenore Nunnale di Orune duran a l’escenari el ‘Cantu a tenore’ que la UNESCO va declarar Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, l’any 2005. És una de les expressions musicals més rellevants de la Mediterrània, una manera tradicional de cantar que els estudiosos anomenen ‘multipart singing’ i que és ben viva a les illes de Sardenya i Còrsega però que també és present al nostre país. A Sardenya, per exemple, es pot escoltar en viu i en moviment en algunes processons de Setmana Santa, com passa a Castelsardo. Al Pirineu romania a les esglésies i al País Valencià s’interpreta en alguns cants d’aurora, com el de la Vall d’Uixó.
Animal de Séquia. Espectacle inaugural. Dijous, 10 d’octubre. La Fira Mediterrània comença amb la proposta espectacular i estimulant de la ballarina i coreògrafa alcoiana Sol Picó. Un nou acostament a les arrels per rellegir la cultura popular valenciana i contrastar passat, present i futur, tot remetent l’espectador a alguns elements que romanen en l’imaginari col·lectiu, com són l’aigua, l’arròs, la marjal, la llum i les festes. Hi ha Chimo Bayo,Vicent Andrés Estellés, una muixeranga i molt més. I, sobre l’escenari, vuit ballarins i més de trenta músics amb una escenografia impactant i la música del compositor Jesús Salvador Chapi, membre del grup de percussió Amores.
13 Songs a Week. Estrena absoluta, divendres, 11 d’octubre. Enguany, els ritmes més frenètics els farà la Dzambo Agusevi Orchestra, una formació de metall i percussió, d’arrel balcànica, que va nàixer a Strumica, a Macedònia, i que és encapçalada per Dzambo Agusevi, trompetista i fill d’una família de músics, conegut com el Tigre del Funky. A Manresa, interpreten el repertori habitual i presenten el nou àlbum, 13 songs a week.
Obeses amb la Cobla Berga Jove i el Cor d’Obeses. Divendres, 11 d’octubre. La música i el tarannà inconfusibles dels osonencs Obeses es fusionen amb el Cor d’Obeses i una de les sonoritats més nostrades del país, la de la cobla, per oferir un espectacle que conjuga tradició i modernitat, que explora nous terrenys i que poua del repertori del grup, del de les cobles i de la gran imaginació musical de l’arranjador i cantant Arnau Tordera. El resultat és una mutació constant de ritmes, harmonies i melodies, una explosió musical descarada que no deixarà indiferent ningú.
White Hole. Dissabte, 12 d’octubre. El virtuós multiinstrumentista i compositor Eduard Iniesta presenta el novè disc en solitari, un àlbum personal i íntim farcit de melodies belles i atmosferes amables, marca de la casa. Onze cançons que pouen d’estils diversos, on sona tant un ritme flamenc com swing, una balada o un tumbao. El disc compta amb la col·laboració de la cantant i trompetista Andrea Motis i del pianista Marco Mezquida, entre més. Hi predomina la mandola però inclou infinitat de timbres, hi ha guitarra elèctrica i la flamenca, violins i violoncels, piano, veus, percussions i més. Tot això amb electrònica diversa i la seua veu que fa de melodia principal, lletres d’ell mateix i els versos de ‘Pertanyo a la llibertat’, del poeta Enric Casasses. A Manresa interpretarà peces inèdites, en format quartet.
Guerra. Espectacle de cloenda. Dissabte, 12 d’octubre, i diumenge, 13 d’octubre. El compositor i trompetista Cesare Dell’Anna i la banda de la Pulla Girodibanda fan un viatge artístic al Salento i un clam contra la violència al món. Guerra és una proposta de carrer que no deixa indiferent i que fa vibrar amb una sonoritat inconfusible i potent, la que ofereix aquesta formació de vents i percussió mediterrània. L’espectacle comença amb la xerinola que es genera amb una breu cercavila i continua sota l’enllumenat d’una glorieta que serveix d’escenari. El resultat és un espectacle únic i trepidant que ofereix una amalgama de sensacions amb moments de tota mena, en què sonen cançons instrumentals i cantades, algunes molt festives i d’altres de ritme lent i d’una bellesa exquisida amb veu, acordió i helicó, per exemple. A Manresa, per a l’actuació de diumenge, comptaran amb la col·laboració de diverses bandes de música catalanes.
Binaural, música a cau d’orella. Divendres, 11 d’octubre. Tecnologia i tradició es donen la mà en una proposta que sona en 360 graus, de resultes d’un micròfon que capta la música des d’enmig de la sala i que l’envia als auriculars dels espectadors, per oferir una experiència d’absoluta intimitat amb el cant a cau d’orella. Les Marala Trio posen la tecnologia i la tradició al servei de la creativitat, beuen de la música d’arrel mediterrània i s’inspiren en el repertori tradicional dels Països Catalans. Interpreten cançons pròpies i lletres pròpies i de poetes com ara Maria-Mercè Marçal, Isabel Garcia Canet i Nina Da Lua. Tot això, amb l’acompanyament d’una guitarra, percussions i l’ús constant de la polifonia vocal.
Final del Concurs Sons de la Mediterrània. Dijous, 10 d’octubre. El Concurs Sons de la Mediterrània és un clàssic de la Fira. Fa dotze anys que es fa i va adreçat a grups i solistes emergents, és una oportunitat per a prendre el pols al futur de la música d’arrel. Fins ara, l’han guanyat Grollers de sa Factoria (2008), els Laietans (2012), Roba Estesa (2015), Criatures (2016) i Clàudia Cabero (2018), entre més. Enguany, competeixen propostes variades que van des de la recuperació de cançoners fins a l’electrònica: Hi actuaran Alba Casaramona i Joan Berenguer, la Companyia Minimíssima, Game of Loops i Magalí Sare i Sebastià Gris.