El Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Són Espases ha detectat el primer cas de la variant brasilera del coronavirus a Mallorca i els tres primers de la sud-africana a Eivissa. N’ha informat el cap d’aquesta unitat, Antonio Oliver, en una conferència de premsa amb el portaveu del Comitè de Gestió de Malalties Infeccioses de les Illes, Javier Arranz, que ha destacat que tots els casos d’aquestes noves variants “han estat casos asimptomàtics o lleus que no han requerit ingrés”, i que “gairebé tots ja han estat donats d’alta sense cap problema”.

Els tres casos de la variant sud-africana estan relacionats amb viatges, a Tanzània i als Emirats Àrabs, i dos dels casos són persones convivents. A més, diuen que cap dels tres casos han generat brots ni casos associats. “Cap de les persones són turistes, són residents que per qüestions de treball han fet un viatge i han tornat”, ha explicat Arranz. Pel que fa al cas de la variant brasilera, està relacionat amb un brot controlat de tipus esportiu i social, amb 9 casos.

Prieto-Alhambra: “Regalem massa bitllets de la rifa al virus, i un dia li tocarà”

Sobre la vigilància epidemiològica d’aquests casos de noves variants, Arranz ha precisat que tots els contagiats van arribar a les Illes amb proves negatives i que la detecció ha estat a posteriori, o bé perquè ha aparegut algun símptoma o perquè se’ls ha avisat que han tingut contacte amb algun cas positiu.

El cap del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Són Espases, Antonio Oliver ha detallat que la detecció d’aquests casos correspon a l’última tanda de seqüenciació que s’ha dut a terme i que es fan de manera sistemàtica, amb 80 casos aleatoris a les Illes, dels quals vora el 75% són de la variant britànica.

Entre aquestes 80 seqüenciacions, en total s’han detectat 14 casos amb una mutació concreta a l’espícula, associats per tant a “una certa disminució” de l’eficàcia dels vaccins, inclosos els tres del cep sud-africà i el de la brasilera i d’altres variants sense nom popular i que només tenen número per a designar-les.

Des que va començar el procés de seqüenciació de casos aleatoris, s’han seqüenciat més de mil.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.