Detecten a la Mediterrània el neutrí més energètic de la història, una finestra a l’univers desconegut

  • La partícula ha estat detectada per un telescopi submarí coordinat per la Universitat de València

VilaWeb
Recreació de la captació per part de KM3NeT de la llum Cherenkov emesa per la interacció del neutrí/ KM3NeT Collaboration.
12.02.2025 - 19:34
Actualització: 13.02.2025 - 13:55

Un detector submarí situat a la Mediterrània ha captat el neutrí més energètic observat mai, una partícula subatòmica gairebé invisible que ha viatjat dels confins de l’univers estant. La troballa, que s’ha publicat a la revista Nature, marca un punt d’inflexió en l’astronomia i pot oferir pistes sobre fenòmens còsmics extrems com els forats negres o les explosions de supernoves.

El detector ARCA, part del telescopi de neutrins KM3NeT, va registrar el 13 de febrer de 2023 un fet excepcional: el pas d’un neutrí amb una energia de 220 PeV (220.000 bilions d’electronvolts), molt superior a la de les partícules generades pel LHC del CERN. Aquest fet, batejat amb el nom de KM3-230213A, és el de més alta energia detectat fins ara i demostra que a l’univers hi ha neutrins d’aquestes característiques.

Què és un neutrí?

Els neutrins són partícules subatòmiques pràcticament invisibles: no tenen càrrega elèctrica, tenen una massa diminuta i gairebé no interactuen amb la matèria. De fet, bilions de neutrins travessen el nostre cos cada segon sense que ens n’adonem. Són generats per fenòmens astrofísics extrems com els forats negres o les explosions de supernoves, i poden recórrer grans distàncies per l’univers sense alterar-se. Això els converteix en “missatgers còsmics” capaços de revelar detalls sobre els successos més violents i misteriosos del cosmos.

Un telescopi sota el mar per a atrapar l’invisible

El KM3NeT és un telescopi submarí situat al fons de la mar Mediterrània, dissenyat per detectar els neutrins que arriben a la Terra. És compost per dos detectors gegants, ARCA i ORCA, que utilitzen l’aigua marina per a captar la llum Cherenkov, una resplendor blavosa que es produeix quan els neutrins interactuen amb les molècules d’aigua. Aquesta llum permet als científics de rastrejar-ne l’origen còsmic.

“El KM3NeT ha començat a explorar un nou territori en l’astronomia de neutrins, i ha obert una finestra a l’univers que abans era inaccessible”, explica Paschal Coyle, portaveu de KM3NeT i investigador del Centre de Física de Partícules de Marsella.

La participació valenciana en el descobriment

Uns quants centres d’investigació han participat en aquest projecte internacional, que ha estat coordinat per Juan de Dios Zornoza Gómez, físic de la Universitat de València i membre de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC, UV-CSIC). L’equip valencià ha dissenyat components clau del detector i ha encapçalat anàlisis en l’àmbit de l’astronomia multimissatger, un camp emergent que combina informació de diverses menes de radiació i partícules per a comprendre l’univers.

Aquest descobriment marca sols l’inici d’una nova era en l’astronomia de neutrins. A mesura que es vagin ampliant els detectors de KM3NeT, s’espera captar més fets d’aquesta mena i resoldre alguns dels misteris més antics de l’univers, com ara l’origen dels raigs còsmics d’ultraalta energia.

Membres de l’equip VEGA de l’IFIC, al voltant d’uns dels elements del detector ANTARES, antecessor de KM3NeT.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor