Detecten elevats nivells d’un tipus de contaminants vetats en rius d’Europa

Un treball de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (Idaea) del CSIC revela que els actuals nivells de contaminants PBDE (difenil èters polibromats) en rius europeus sobrepassen "en milers de vegades" els nivells permesos en la normativa europea que ha de complir-se el 2021.

VilaWeb
Redacció
09.10.2017 - 16:16
Actualització: 09.10.2017 - 18:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

BARCELONA, 9 (EUROPA PRESS)

Un treball de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (Idaea) del CSIC revela que els actuals nivells de contaminants PBDE (difenil èters polibromats) en rius europeus sobrepassen “en milers de vegades” els nivells permesos en la normativa europea que ha de complir-se el 2021.

El 2004, els PBDE –retardants de flama que s’afegien a components electrònics, tèxtils, plàstic i mobles per prevenir incendis– es van prohibir a Europa i el 2009 es va ampliar el seu veto a escala global, però els nivells són tan elevats encara que és “molt improbable” que es pugui arribar a complir la normativa, segons els científics Ethel Eljarrat i Damià Barceló en un article publicat en la revista ‘Environmental Research’.

Els dos científics creuen que fins i tot si es té en compte la tendència temporal que revelen alguns estudis –un 5% de reducció anual– es trigarien moltes dècades a complir els límits de la directiva.

La presència dels retardants de flama en les aigües i els peixos quedarà regulada a partir de 2021, i els autors de l’estudi han revisat estudis de 15 països europeus, Amèrica del Nord, Àsia i Àfrica, en el qual han analitzat els nivells de PBDE i HBCD en gran varietat d’espècies de peixos

Els nivells de PBDE a Europa van des de nivells indetectables fins el 353 nanogramos per gram: “Si s’exceptuen les poques mostres en les quals els PBDE no són detectables, pràcticament totes les mostres excedeixen el límit establert” de 0,0085, ha dit Barceló.

A Espanya s’han detectat fins a 104 nanograms per gram de PBDE en les conques dels rius Llobregat, Ebre, Xúquer i Guadalquivir.

Part de la comunitat científica creu que els límits de PBDE en la directiva no són els adequats, i és molt inferior al que podrien tolerar sense risc tant els peixos com l’ecosistema, i contraposen que en el cas d’HBCD el límit és de 167 nanogramos per gram.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes