Després d’Andalusia, el PSOE és un cadàver polític: deixeu de perdre el temps amb ells

  • Els resultats de les eleccions legislatives a Catalunya Nord són terribles, un colp duríssim per al país i també per a l'independentisme del sud

Vicent Partal
19.06.2022 - 21:40
Actualització: 20.06.2022 - 08:20
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els resultats de les eleccions d’Andalusia són molt espectaculars en termes polítics. Per primera vegada en la història, el Partit Popular hi ha guanyat les eleccions. I de quina manera ho ha fet!: té més vots el PP que els tres partits que s’anomenen d’esquerres junts i deixa molt enrere, gairebé dobla, el resultat del Partit Socialista. Aquella Andalusia que va ser durant anys, juntament amb el Principat de Catalunya, el gran graner estatal de vots del PSOE, ha desaparegut del mapa. S’ha acabat.

Fa quatre anys el PSOE encara va guanyar les eleccions, amb 33 escons. Però aquell  fou el pitjor resultat de la seva història i, aprofitant això, una aliança del PP (que va ser segon, amb 26 escons), Ciutadans (amb 21) i el suport extern de Vox (amb 11) va formar un govern de dreta, per primera vegada en la història de l’autonomia andalusa.

Quatre anys després els resultats indiquen que el PSOE s’ha enfonsat encara més. I Podem d’una manera més exagerada i tot: el 2018 havia aconseguit 17 diputats i ara ni tan sols la irrupció dels nacionalistes d’esquerra d’Endavant Andalusia no compensa la duresa de la caiguda. Aquells 17 s’han quedat en cinc de Por Andalucia i dos d’Endavant Andalusia, és a dir en set. I això vol dir moltes coses.

Per rematar l’anàlisi de les xifres, cal comentar només la catàstrofe de Ciutadans, que passa de 21 diputats a cap ni un; i també que Vox no ha complert les expectatives d’aquell gran creixement que semblava que tenia –havia obtingut 12 escons fa quatre anys i ara “només” puja a catorze.

Les dades són, doncs, molt contundents a indicar que Pedro Sánchez és un cadàver polític i que el temps que resta de legislatura espanyola serà una batalla purament per la supervivència personal. El seu projecte s’ha esgotat i mort –i tampoc no hi ha gaires bones expectatives més enllà, si mirem el pobre resultat aconseguit per aquesta reinvenció de Podem que encapçalen Yolanda Díaz, Ada Colau i aquest altre cadàver polític que ja és Mónica Oltra.

Espanya, doncs, camina amb pas ferm cap a un govern del PP. I, per tant, ha arribat el moment que els partits catalans es pregunten què caram han fet aquests anys, de que ha servit la seua política de submissió al PSOE i, sobretot, què pensen fer d’ara endavant.

Aquests cinc darrers anys els partits independentistes catalans no han aconseguit res de bo. De fet, no han aconseguit res de res acostant-se de manera suïcida al Partit Socialista Obrer Espanyol, ressuscitant-lo i regalant-li una centralitat que ja havia perdut. Podríem discutir sobre els indults als nou presos polítics, però això en tot cas seria una solució personal i no pas política i jo crec que en el gest hi va tenir molt més a veure l’informe demolidor del Consell d’Europa que no cap voluntat de fer res per part de la Moncloa. El balanç més que trist és lamentable.

En qualsevol cas fins ara les coses han anat així, però d’ara endavant, amb la perspectiva de l’hecatombe que ja s’albira per als socialistes a Espanya, la qüestió és que cal començar a preparar-se per a un govern del PP a Madrid i per a encarar, doncs, una nova etapa. Perquè si en l’etapa del PSOE no hi ha hagut cap diàleg polític de fons de cap mena sobre la situació de Catalunya –la taula ha estat només una enganyifa per a anar passant el temps i desgastar així l’independentisme– ja m’explicareu quin diàleg hi haurà ara amb un PP desbocat com el que comença a traure el nas -encara més si es veu necessitat dels vots de Vox. Això que nosaltres no ens mourem mai de la taula ben aviat haurà perdut tot el sentit.

Cal deixar, doncs, de perdre el temps. Urgentment. Ho haurem de dir i repetir una vegada i una altra des de la societat, sobretot, perquè al govern li queda molt poca credibilitat, per no dir gens. Però, en el cas que ni tan sols ara ERC i Junts no s’adonen de cap on porten les aigües, potser que pensen en ells mateixos i siguen un poc egoistes. O qui sap si un dia també es trobaran al fons de la mar, lligats encara a eixe pes mort que avui és ja Pedro Sánchez.

 

PS1. Terribles, terribles, els resultats de les eleccions legislatives a la Catalunya Nord. L’extrema dreta ha guanyat, sorprenentment, en totes quatre circumscripcions -quan fins ara només tenia un diputat. És molt greu per al país, però cal entendre també que ho és i molt per al moviment independentista del sud. Ara no hi haurà cap demòcrata en la representació catalana a París i això es notarà car els diputats que hi havia fins ara, amb menor o major interés personal, sempre es van posicionar contra la repressió espanyola i a favor dels drets democràtics. Amb tot, evidentment, el pitjor recau sobre la mateixa Catalunya Nord, que no es mereix de cap manera aquest resultat. N’haurem de treballar molt.

PS2. Avui és dilluns i per tant a VilaWeb escriuen Joan Ramon Resina i Carme Junyent. Junyent ho aprofita per explicar-nos millor la seua proposta de boicot a Netflix durant la revetlla. Llegiu-ho i feu-ho córrer.

 

 

VilaWeb necessita del vostre suport. Si voleu, i podeu, us demanem que us feu subscriptors. És gràcies als qui ja ens ajuden que podem seguir creixent, com ho hem fet amb la nova maqueta i concepte del diari. Imagineu el que podríem arribar a fer amb el doble de subscriptors que tenim ara!

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
19.06.2022  ·  22:08

El resultat al nord és un desastre. El d’Andalusia es veia vindre des de feia temps. Perquè el PSOE mai ha volgut moure res (per si es trencava alguna cosa intocable). De manera que els partits que s’anomenen independentistes haurien d’entendre (si poden arribar a tanta comprensió) que no n’han encertat ni una mi mitja ni cap en cinc anys de ballar-li l’aigua a un “no projecte” per enlloc. Malgrat tot, no es pot descartar que s’agafen de la mà del Psoe i vagen a plorar perquè “no els hem entés”. Sembla que ens haurem de moure les persones. En l’estructura política espanyola, davant d’una situació catastròfica, han apartat els encenalls i només queda la veritable estructura. Estem apanyats.

Camí Tous
Camí Tous
19.06.2022  ·  22:38

Votant a un partit de lladres i corruptes. És fantàstica la no inversió en educació de l’estat espanyol i amb els salvames a la graella televisiva ja en tenen prou. Aviat si fa o no com a Catalunya. Potser posem la directa ja, no?

Josep Sendra
Josep Sendra
19.06.2022  ·  22:43

El director m’ha llegit el comentari que he fet de la notícia d’Andalusia. El paper nefast d’ERC, que han fet el ridícul total donant suport a aquests cantamanyanes jacobins castellans que són Podem i el PSOE, que no han vollgut carregar-se el xiringuito de Mandril, i ara els esclaus, premien als senyoritos de veritat, i passen ja dels rotllos travestits de les esquerres jacobines.
Igual que a França (almenys allí són més honestos i voten extrema dreta, no com Andalusia, que volen continuar amb la mamella de l’autonomia), que s’han carregat el partit socialista totalment.

Josep Gualló
Josep Gualló
19.06.2022  ·  22:58

A ANDALUSIA EL PSOE ÉS UN CADAVER POLÍTIC

I a tota la resta d’Espanya ho serà molt aviat. A Catalunya, en la seva caiguda arrosegarà a ERC i la resta de independentistes reformistes.

El que em preocupa és on aniran aquests vots que perderàn els reformistes? Aniran als independentistes rupturistes? Ja m’agradaria.

Però em fa por que Vagin al PP i als seus.amics. De moment esperem i mirem.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
19.06.2022  ·  23:00

No em sembla pas malament que sovint, Sr. Director, canti les absoltes al sistema polític de l’estat espanyol. És l’expressió legítima i honesta d’un desig ben fonamentat per les picaresques barroeres dels representants de l’oligarquia espanyola. Altra cosa és que la realitat l’acompanyi i l’encerti.
Mirant cap a casa no és malanguanyat recordar que la gran empenta política a l’1-O va venir de Junts x Sí, una mena de “joint-venture” entre CdC i ERC que va governar CdC perquè podia i perquè en sabia més. Tota nova empenta cap a la Llibertat necessitarà l’espai ERC-JUNTS.
El PP i el PSOE són el bipartidisme dissenyat durant la transició. És necessiten l’un a l’altre…com, en una escala més modesta, Junts i ERC es necessiten -i els necessitem- a casa nostra.
Altra cosa és que les eines siguin les adequades i el panorama ens agradi…

Miquel Amorós
Miquel Amorós
19.06.2022  ·  23:06

El tripartit és un cadàver polític.
I el tripartit és, com tots sabeu: PSC, Podemos-Comuns i ERC.

Senyors dels partits independentistes, davant això que ve (El PP intentarà il.legalitzar-vos), us convé posar-vos les piles i tornar a escoltar el carrer.

I deixar que el PSC i els Comuns s’ensorrin sols.

Ara toca Unitat amb el Consell per la República, la ANC i Omnium.

I posar la directa cap a la desobediència i la Independència.

Albert Ventura
Albert Ventura
19.06.2022  ·  23:10

En el fons del fons es la vella pulsio estupida de voler civilitzar les tribus salvatges de l’altipla i canviar-los quan estan encantats d’haver-se conegut en lloc de clavar-los una bona guitza al cul.

Jesús Albiol
Jesús Albiol
19.06.2022  ·  23:32

Pensar que el PP no és un partit d’extrema dreta respecte la minoria nacional catalana és fer-se trampes al solitari.
Són ells, ells, qui van trencar i manipular l’Estatut, són ells qui fomenten dia sí i dia també l’anticatalanisme atàvic des de les seves posicions de poder, son ells qui promouen la corrupció i el nepotisme en l’administració pública, són ells, en fi, qui sostenen el llegat del franquisme en allò que falsament anomenen democràcia.
Un Partit Parasit, un Partit Perillós, un Partit Podrit, … extrema dreta Pura Persistent.
No estan pitjor a la Catalunya Nord que al Sud de la península, en aquest sentit. Dalt hi ha Democràcia, baix Merdocracia.

Montse Milian
Montse Milian
19.06.2022  ·  23:40

Que trist que aquest editorial sigui tan cert!
Només ens tenim a nosaltres. Despertem, reflexionem, actuem.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
19.06.2022  ·  23:45

El PSOE, en general, i en Pedro Sánchez, en particular, ha fet, hi fa, molt be el seu paper de masover del “cortijo” castellà/espanyol. En va ser, per als seus amos, una bona solució per aguantar la carcanada del seu estat quan els hi van aparéixer les esquerdes del 2017. I la bona planta de’n Sànchez l’ha permés d’anar engalipant mandataris, i mandatàries, europeus per a major glòria i benefici de les elits espanyoles.
I, en relació a Catalunya, l’ha reblat. S’ha pixat en les nostres institucions, – val a dir que amb la inestimable col.laboració dels “nostres” polítics, pretesos independentistes -.
I com tants altres recursos, els poders fàctics espanyols es trauran de sobre en Sánchez quan li hagin tret tot el suc, que de majordoms disposats a vendre’s l’ànima en tenen molts.

Frederic Varela
Frederic Varela
20.06.2022  ·  00:10

Sovint la vida et porta on no vols anar pels camins que tries per a evitar-ho. L’enfrontament amb Espanya, que tant han volgut evitar els nostres polítics, es produirà més d’hora que tard. Un Gobierno del PP amb Vox voldrà donar, ara sí, el cop de gràcia a Catalunya. I llavors que farem? Continuar-nos humiliant com ara? Jo no ho crec. Serà una finestra d’oportunitat, i aquesta vegada val més que l’aprofitem.

Berta Carulla
Berta Carulla
20.06.2022  ·  02:45

El patètic president de la Generalitat continuarà apostant per la taula de diàleg (fa riure només esmentar-la)..
d’on no n’hi ha no en raja. ERC apostarà per Espanya sempre i en qualsevol cas perquè després de la traïció perpetrada, a Catalunya (independent) hi té zero futur.

Llegiu l’article d’avui de la jefa del diari ElMón.
Resulta devastadora la rematada que ens ha fet l’Estat els últims anys. O batallem i clavem la banya ben al fons o perdrem orella i ‘rabo’.

A la Catalunya Nord és igual qui governi pel que fa a la nostra nació, exactament igual com passa a Espanya, no entenc tant posar-se mans al cap.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
20.06.2022  ·  05:27

Res, un part més del mateix matx. El PPSOE és la mateixa merda, i continuen enganyant al poble amb els seus cicles estudiats, ara tu ara jo; per no canviar res. La pena és veure un poble explotat que vota als explotadors.

Joan López
Joan López
20.06.2022  ·  06:20

Contra el PP tornara la unitat del independentisme,es el poli dolent.
El mentider Pedro Sànchez ja no te mes conills per seguir enganyant.

Rabha Hmmane
Rabha Hmmane
20.06.2022  ·  06:44

No entenc l’editorial.. No estem parlant d’eleccions
democràtiques?
A què venen tants escarafalls contra els votants d’Andalusia i de la Catalunya Nord?

Es com aquí. Aquí hi ha racionals que voten, defensen i sempre parlen a favor d’ERC. On és el problema?

No pots comparar en Blas Infante ni en Machado amb personatges importants com els d’ “Eufòria”.

Josep Navarro
Josep Navarro
20.06.2022  ·  06:55

El ridícul que fan els nostres partits és patètic. Total el que fan els socialistes ho podria fer igual la dreta. Per no hi haver, ni llavors dignitat. Per lo menys el que lluita al final hi hauria l’ honor. Tots aquests anys passats en que Catalunya hi era una referència al món, ho estan tot escombrant.

Pauli Morer
Pauli Morer
20.06.2022  ·  07:24

Ara seria el moment en que els partits catalans es preparessin en comptes de barallar-se entre ells, però dubto molt que ho facin.

Sílvia Fortuny
Sílvia Fortuny
20.06.2022  ·  08:04

“Aquests cinc darrers anys els partits independentistes catalans no han aconseguit res de bo. De fet, no han aconseguit res de res acostant-se de manera suïcida al Partit Socialista Obrer Espanyol, ressuscitant-lo i regalant-li una centralitat que ja havia perdut”. Sr. Partal, aquest és un paràgraf del seu editorial i honestament em sembla tendenciós. La seva equidistància que vol fer passar per equanimitat i rigor, flaqueja justament de rigor.

Vagi per endavant que no sóc de cap partit, tots em semblen força lamentables, però fins on jo estic informada, els únics partits que han donat suport al Gobierno són ER i PdCAT, la resta, amb tots els però’s que se’ls pugui atribuir, fins on jo sé, no hi han donat suport a gairebé cap de les carallotades del PSOE.

Però tot i així, vostè que sap driblar molt bé, evita de personalitzar qui són concretament les estores de Pedro Sànchez i posa a tots els partits independentistes com a col·laboradors del Gobierno.

En una cosa li haig de donar la raó, cap dels partits independentistes ha aconseguit res a Madrid, però la pregunta a tots els partits hauria de ser: què hi van a fer?

PS – A tothom que hagi llegit l’article d’en Bernat de Dedéu referent a la visita d’Aragonès a Ginebra mentre Catalunya cremava, omet dir que la Presidenta Borràs si va anar a informar-se personalment allà on hi havia incendis. (I ara és quan els suspicaços aixequen la cella i pensen que m’agrada Junts, i no, Junts porta una deriva que pagarà molt cara, si no s’endreça)

I així anem, amb informacions a mitges, amb omissions deliberades. El ciutadans (i ciutadanes) jo no sabem cap a on hem de mirar.

Bon dia.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
20.06.2022  ·  08:15

Sempre he pensat que l’error de Pedro Sánchez, el triler, ha estat actuar com un partit de dretes espanyoles i no marcar perfil propi. La gent s’ha quedat a Andalusia amb el que és autèntica dreta espanyolista, el PP. Al cap i a la fi el PSOE de Pedro Sánchez va esperonar el “a por ellos” sense pensar que estava covant l’ou de la serp.

El PSOE va arribar a tenir més de 200 diputats, perquè la gent va reaccionar contra el franquisme, però després no va deixar de ser, en mans del naZionalista espanyol Felipe González, i d’Afonso Guerra, un partit amb tics de crossa del règim borbònic imposat pel règim anterior. No va marcar perfil propi d’esquerres republicanes.

El federalisme amb clara aposta, car ja es veia que les perifèries li donaven vots i poder, hagués estat el camí que molts esperançats dels seus votants haguessin seguit.
En canvi, volent retenir el poder copiant l’espanyolisne ranci, ha desil·lusioar els seus votants espanyols.
El suport al 155, el suport a el “a por ellos”, el suport al centralisme expoliador madrileny, el no marcar perfil propi de democràtic, ha fet que la gent es farti.

Ara ho tindrem cru, molt cru, a Catalunya, perquè davant estarà el franquisme pur.
Potser allò d’aquells que diuen “mentre pitjor millor” per a l’independentisme sigui veritat.
Ara ho veurem, no ho tinc clar.

Carles Serra
Carles Serra
20.06.2022  ·  08:28

No entenc Vicent tants escarafalls i sorpreses; després de 300 anys se’n colonitzats per aquesta espaÑa d’idologia faixista i corrupte, no hi han proutes demostracions Vicent?
No hi han prou exemples més recent a la colònia catalana? que en unes eleccions amb això que li diuen parlament de Catalunya, un partit franquista i xenòfob com Ciudadanos va ser el partit mes votat; cal recordar d’on descendien els seus líders? Alberto Ribera, Arrimadas, Carrizosa, etc. etc, cal recordar de quina zona de la colònia catalana varen sortir els vots majoritàriament?
Tornar a recordar que ja fa temps que algú va dir que dintre de cada espaÑol hi havia un petit franco, per lo que és veu algunes vegades és un gran Franco.
En fi Vicent, és un predicar en el desert

Pep Agulló
Pep Agulló
20.06.2022  ·  08:42

Potser un catalanista del Roselló ha votat un partit feixista, però un independentista de Catalunya Sud segur que no el votaria mai. Això voldria indagar…
———-

DEMOCRÀCIA CARPETOVETÒNICA

A la Ibèria espanyola tenim feixisme, o perfilant més, neofranquisme, això d’extrema dreta és per les democràcies occidentals. En tenim de més o menys picant, però el regust ranci del nacionalisme espanyol, anticatalanista, és present en tots.

Ara, des de l’asfíxia del llaç de seda al “garrote vil” hi ha graus… Potser els partits independentistes del parlament, per pura supervivència, s’hauran de desplaçar cames me valguen, cap a una ruptura real i definitiva amb l’Estat demofòbic…

…Jo no apostaria a favor. Quan un s’acostuma a la genuflexió, va al patíbul agenollat…

PS. La notícia del robatoria a na Laura Borràs de VilaWeb remarca com un atenuant el que : “tan sols s’han endut documents personals”, quan d’un personatge polític en la diana de l’Estat, això seria allò més preocupant !

Víctor Torguet
Víctor Torguet
20.06.2022  ·  08:54

Sigui qui sigui el partit que governa a Madrid, espanya ens seguirà escanyant i trepitjant.
La diferència només hi és a l’estil amb que menteixen i imposen un relat. Uns més a l’estil feixista i uns altres al populista pseudoesquerranós o lerrouxista.
La nostra agonia està assegurada mentre no ens independitzem.

Canvi JA de líders polítics i socials indepes !!!
(fora aquesta mediocritat acovardida i renegada que tenim ara)

Organitzem-nos bé i evitem repetir els mateixos errors !!!
(són molts i, per tant, tenen un gran valor d’aprenentatge)

Acabem el procés d’INDEPENDÈNCIA el més ràpid possible !!!
(2025 ho veig lluny…)

Robert Mora
Robert Mora
20.06.2022  ·  09:12

Doneu-me un punt de recolzament i moure el món! Deia el savi grec. Doncs això és el que ens passa als països de parla catalana de la Mediterrània. Que no disposem d’eixe punt on recolzar-nos perquè eixes fulcre rau a Madrid, i Madrid ens vol sense poder polític sense corredor mediterrani, sense cultura, sense llengua i sense economia productiva. I per això tant els catalans com els balears i els valencians acabem sempre fent-los el joc. No hem sabut fer el que resulta evident que és anar-hi establint aliances concretes i complicitats entre els tres països, entre les tres comunitats autònomes, basades en coincidències geogràfiques, econòmiques i culturals fins tenir un embardissat impossible de destruir, fins arribar al moment de fer el salt cognitiu i politic a un projecte nacional comú. Eixe i no altre és el nostre fulcre, però cap dels tres països ho ha fet. El solipsisme català, la malaptesa valenciana poruga que arrossega un anticatalanisme malaltís i la marginalitat isolada i insular balear.
Hem construït la casa començant per la teulada O potser ni això. No hem construït res. Tanmateix disposem de poder econòmic demogràfic i polític i mai l’hem fet servir per construir eixe altre centre de poder real a Madrid. Se’m ficat una i altra vegada l’enemic a casa. El PSOE i el PODEM de les mil cares.
El futur però encara està per escriure.

Mariano Padrós
Mariano Padrós
20.06.2022  ·  09:18

Per a mi, el PP i el PSOE són el mateix, tant pel que fa a la llengua i cultura,
com pel que fa a l’economia, la diferència és en el llenguatge que utilitzen,
però els fets són els mateixos.
Per l’independentisme, penso que és millor que governi el PP, ells parlen clar,
però el PSOE/Podem són uns experts en dir mentides, i molta gent se’ls creu.
Pel que respecte a la reculada en general de les esquerres i augment de
l’extrema dreta a Europa només té uns culpables, són els dirigents de les
esquerres, que ho són uns inútils o són uns venuts, o les dues coses juntes.

Albert Miret
Albert Miret
20.06.2022  ·  09:48

La meva sensació és que el que en un temps s’havien anomenat principis polítics, o ja no existeix o només serveix per a fer un programa de partit que pocs llegim i menys s’ho creuen. Per a aquests polítics no polítics, estar mancats de principis els permet fer tota mena de combinacions, pactar amb els seus enemics, minar el camí dels seus amics -si en tenen algun-, i, sobretot optar a la longevitat en els càrrecs. Tot el de més: objectius polítics, progrés social i econòmic, desmuntatge de màfies i delinqüents comuns en l’alta política, etc, només ens ho creiem els vianants polítics, que ja hem arribat al punt de no saber a qui hem de votar, perquè ens hem adonat que l’únic que estem votant és la durada en els càrrecs i els noms d’uns partits que ja no tenen objectius ni responen al que els seus noms prometien. El vot tampoc respon al que hagin pogut fer durant el seu mandat, perquè normalment no han fet absolutament res que millori el mar de merda que travessem històricament. Actualment, el “govern” català, no ha assolit cap ni un projecte i va arraconant tauletes, concursos d’esquiadors ampliacions de ports i aeroports al racó de les andròmines mentre s’inventen altres projectes estel·lars ben allunyats de l’únic projecte que vam votar com xaiets, que era portar a la pràctica la independència legalment proclamada. Per a ells, l’únic que és realment important és la durada en els càrrecs i tenir els pobles ben estupiditzats amb les pilotetes del que sigui i preparar-se per asfaltar quatre carrers just abans de les eleccions… i a viure, que són quatre anyets més de supercotxe, xofer ben enclenxinat, viatges gratis, i un sou que mai haurien imaginat guanyat treballant en una empresa!

Francesc Font
Francesc Font
20.06.2022  ·  10:02

Un petit, però important penso, element a plantejar-se. És evident que el PSOE s’enfonsa arreu i que el PP assumint les restes de Ciudadanos, avança. Adonem-nos però que aquí, a Catalunya, el PSC ha esdevingut per primera vegada el partit majoritari al Parlament de Catalunya. I ho ha fet assumint, o fagocitant, els vots de Ciutadans i PP, dos partits que a Catalunya ja són absolutament residuals. Qui vulgui, que tregui conclusions.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
20.06.2022  ·  10:06

Exacte, Partal. El PsoE és un cadàver politic ja fa estona. Fora de “governar” i tenir el “poder” fa molts anys que no té cap projecte politic mínimament seriós, i això s’acaba pagant molt car; un partit sense projecte és perfectament prescindible. I no diguem si a més si afegeix un component de corrupció i de baixada important del nivell intelectual i humà dels seus liders.

Dit això, ara què? a Catalunya, em refereixo, és clar. Es confirma sems dubte que l’estratègia de bona companyia amb les “esquerres” espanyoles ha sigut un error que ens ha paralitzat al llarg de 5 anys i seguim així…Estratègia bàsicament menada per ERC i a la que JxC s’hi ha sumat, suposo que per intentar “salvar els mobles” i per convenciment propi en bona part. Si els partits del govern català no reaccionen amb contundència i immediatament, caldrà pensar de seguida en promoure un nou partit o moviment, o llista cívica que vetlli de veritat pel present i el futur del nostrre país; ja no serà una oportunitat sinó una urgència!

Tomas Pérez
Tomas Pérez
20.06.2022  ·  10:15

No m’estendre en la reiteració de fer comentaris ja fets. Sols dir que el missatge que ens envien des del sud és clar i contundent, Ñ té el seu permís per a fer patent el”A pot Ellos” i seguir sense cap condescendència. El que passi depèn, no de la política que queda clar que no canviarà sinó de nosaltres i del que decidim fer.

Josep Calbet
Josep Calbet
20.06.2022  ·  10:46

Molt clar, Vicent! Però, no m’ agrada aquesta equidistància ERC – Junts que traspua de l’article. La Miriam Nogueras no s’ho mereix

Josep Maria Rúbies
Josep Maria Rúbies
20.06.2022  ·  11:19

Pel camí de la legalitat no democràtica que és el camí que van dissenyar els experts neofranquistes i els inexperts nous demòcrates, no hi ha cap possibilitat, doncs tots és ilegal o bé es converteix en ilegal. Cal un nou full de ruta, deixant a part els polítics, i des del carrer imposar-lo.

Alfons Nadal
Alfons Nadal
20.06.2022  ·  11:25

No crec que sigui cap cadàver (ell potser si , el partit no). El que s’ha demostrar és que el bipartidisme és ben vigent i ara toca la torna; mentre el 52% està a la taula, veient com els hi pasen pel davant i pel darrera. A França no hi havia opcions per votar res al meu entendre; a veure que passa aquí el proper any.

Cristina Guasch
Cristina Guasch
20.06.2022  ·  11:57

El que ha passat a Andalusia estava previst i es el que passarà a les pròximes generals, ara toca PP. El nostre govern de passarells ha estat aguantant totes les humiliacions possibles del PSOE perque no guanyi “la derecha” i aquí la tenim i la tindrem. Clar que el PSOE, tret d´un parell de coses molt vistoses, d´esquerres no en te res i de socialista i obrer encara menys. En fi, que per nosaltres és igual qui guanyi, amb PPSOE tenim assegurades les humiliacions, les preses de pel, la decadència económica i la lluita aferrissada contra la nostra cultura i llengua.

Carles Farre
Carles Farre
20.06.2022  ·  11:57

A mi Sr director, no em preocupa tant que el PSOE, sigui un “cadàver polític”, ni qui hagi guanyat les eleccions a Andalusia, em preocupa com a Manresà de naixement, que la ciutat cada cop sigui mes insegura, que ja no puguis anar a determinats llocs amb tranquilitat… em preocupa la tebiesa i inutilitat de la nostra classe politica professional progre amb temes de seguretat ciutadana, al indret on han apallissat aquest home:
https://www.naciodigital.cat/manresa/noticia/103985/manresa/robatori-pallissa-escodines
jo hi passo sovint amb la meva mare que va en cadira de rodes, observo el personal que hi ha per allà, i us puc dir que hi ha una colla de “xavalets”, la majoria magrebins, que ja han estat anteriorment una important font de problemes d’aquest tipus, l’Ajuntament progre ho sap, aquest ajuntament que a anat promocionant el “volem acollir”, la majoria “d’acollits” son menes que no paren de donar problemes, i que es faran grans…,i compte que si tu et defenses i en comptes de deixar-te trencar la cara, li trenqués tu a ell, a les hores seras un racista i et jutjaran, i com a mínim et comdemnaran a pagar-li una indemnització al que et volia tencar-te la cara per foter-te el mòbil i la cartera…. fàstic de govern i de justícia..

Jaume Ortí
Jaume Ortí
20.06.2022  ·  12:00

Era normal que el PP guanyés a Castella i Lleó i a Madrid, però que guanyi a Andalusia i de la manera que ha guanyat (majoria absoluta i sense haver-hi l’anunciada pujada de l’abstenció) mostra l’inici d’un canvi de cicle a Espanya. No un canvi de governs com quan Aznar va guanyar a Felipe Gonzalez sinó un canvi més profund. Una mutació del Règim del 78 que es referma després de la fallida de les opcions sorgides per a trencar el bipartidisme. Ara el dubte està en si a les eleccions espanyoles de l’any vinent el PP en traurà majoria absoluta o pactarà amb el PSOE una gran coalició, difícilment pactarà amb VOX per la mala imatge que donaria de cara a Europa (no és el mateix fer-ho en un govern regional que a l’estatal), a més que potser VOX està arribant al seu sostre i començarà una OPA per part del PP per tal de recuperar-ne l’electorat.

I a Catalunya què? Doncs ens voldran vendre de nou el conte de les lluites compartides per a treure la dreta del poder a Espanya i tal. I encara hi haurà catalans imbècils que hi cauran.

Fa uns dies en un Editorial es deia que un fre que tenia VOX i l’extrema dreta en general al seu creixement a Catalunya Sud era que s’embolcallava amb la bandera espanyola (i no, no hi ha feixisme català malgrat el que diguin els guardians de la moral i el bon mot políticament correcte). Però a la Catalunya Nord la qüestió nacional és un argument, ara per ara, residual i aquest fre no hi és. Per tant caldria analitzar si el vot al RN és ideològic (ho dubto molt) o més circumstancial, de protesta, etc. I sobretot amb la mirada posada al a política francesa.
No he vist les dades detallades de Perpinyà però recordo que fa uns anys el barri de St. Jaume donava força vots a Le Pen. Que els gitanos votin aquest partit ens hauria de fer fugir d’uns anàlisis massa simplistes.
En tot cas, són tan catalans i amics dels catalans del sud ara com abans.

I pel que fa als partits catalans en més o menys grau però tots han anat de ridícul en ridícul, quan no són els uns són els altres, o tots plegats: Un irredemptisme de pa sucat amb oli que s’han de menjar amb patates (com el cas Juvillà), donar lliçons de feminisme però amagar un assetjador i fer callar la víctima (com la CUP amb la Boya), una llei de llengües que liquida l’escola en català feta per por als jutges espanyols, un entestament en uns jocs olímpics d’hivern que no vol ni ha demanat ningú, una resolució insultant cap a Israel instigada pels partits que formen el govern espanyol i que no faran al seu parlament perquè només està pensada per a desprestigiar el nostre, …. i una actitud servil amb el PSOE i amb Espanya que segueix una estranya estratègia basada en que com més t’humiliïs més et respectaran.
Si tinguessin una mica de vergonya farien cas del que diu l’Editorial. Això no voldrà dir que tornem a confiar en ells durant el proper i imminent cicle electoral (en som uns quants que pensem que el got fa temps que va vessar) però sí que així mostrarien una mica de dignitat.

Josep Soler
Josep Soler
20.06.2022  ·  12:35

En general ja ho deixen clar els opinants d’aquesta plana (no cal insistir)
Jo només hi afegiré la meva satisfacció per comprovar que les coses no són com s’inventen els “estendidos” (dit amb tota la mala llet possible) sinó tal com són en la realitat les coses.
Fer-nos creure ( i fer-nos patir) que el món era quadrat per voluntat d”una colla de traïdors (amb aquesta gent no hi vull inclourà a TOTS els de JUNTS) sabent com sabíem – i que ells mateixos havien jurat i perjurat- que amb Espanya no si podia confiar, pactar, entendre’s extra. mai en res i que a l’hora de la veritat, fins han pactat la nostra derrota a canvi d’anar més malament que mai i de retop aplaudir- ho entusiasmats.
Repetiria moltes coses de les que s’han dit en aquesta plana però es faria molt llarg. Però permeteu-me la andanada de na Rabha Hmmane, que ve a dir: “no pots comparar Blas Infante o Machado amb la gesta dels d’ Eufòria”.
Dons diria que és tot el que em assolid, anant al darrera dels grans triomfadors polítics del moment: definitivament Ciudadanos, ara tocara PSC-PSOE, Colau- Comuns i – només cal esperar una mica- la gran, original i espectacular aportació històrica del Junquerisme a les llibertats de Catalunya.
Potser amb el PP patirem una mica més, però almenys tornarem a ser “nosaltres”. I aixo es molt important.

Victor Serra
Victor Serra
20.06.2022  ·  12:45

Tindrem temps per veure’n les conseqüències, però de moment començaria a pensar en algunes coses. Aquest resultat hauria de deixar molt tocat a un PSC , que ja només és una sucursal del PSOE, que de cara la les generals només podrà oferir derrota, i al qual algunes èlits que li han rigut les gràcies, abandonaran per l’espanyolista pota negra que és Feijoo.
Posem-nos al cap de Governaran PP i VOX o PP+PSOE .
Ara ja sabem com actua l’Estat espanyol, i les seves clavegueres. No podem caure en actituts innocents com el 2017.

Mercè ariza
Mercè ariza
20.06.2022  ·  13:52

Ja sabiem que guanyaria el PP a Andalusia peró a mi hem preocupa més coneixer noticies de com avancem cap a la independencia are els segons els minuts les hores que mancan per arribari son or pur no malbaratem el temps i somi

JOSEP SABAT
JOSEP SABAT
20.06.2022  ·  14:26

Amb la gairebé total hegemonia dels mitjans de comunicació de dretes i ultradretes i repetint tot de missatges falsos o esbiaixats a tota hora, el PSOE no té cap possibilitat.

JOSEP SABAT
JOSEP SABAT
20.06.2022  ·  14:26

Amb la gairebé total hegemonia dels mitjans de comunicació de dretes i ultradretes i repetint tot de missatges falsos o esbiaixats a tota hora, el PSOE no té cap possibilitat.

Misericòrdia Torrents
Misericòrdia Torrents
20.06.2022  ·  15:29

Els psrtits catalans i que es diuen independentistes, han sigut traidors als catalans independentistes, ja que vam confiar en ells i ens han traït,

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
20.06.2022  ·  16:35

¿Ens serveix per avançar assenyalar amb el dit el fracàs del PSOE a Andalusia? Crec que no perquè Espanya ja té el seu sistema consolidad per seguir fent el de sempre uns quants anys (o lustres) més.

¿Serveix d’alguna cosa aconsellar els partits catalans que es distanciïn del poder espanyol? Crec que no perquè els partits volen tocar poder.

Assenyalar, tant PSOE com PP forma part de la nostra habitual i estimada repetitiva RODA D’HAMSTER on som els independentistes. En el fons és una roda d’hamster que coneixem bé i, en el fons, és còmoda. La vera llibertat fa por.

Fa por acceptar una negació de la legalitat espanyola. Ens podria portar a la presó.

Crec que només negant la legitimitat legal d’Espanya ens en sortirem.
Tot el que no sigui desobediència de les lleis colonials és donar voltes a la gàbia.

Si en el judici dels empresonats, alguns d’ells o tots, haguessin dit “No reconeixem aquest tribunal perquè no és legítim”… ara la nostra llibertat nacional seria ja un fet consumat o hi seriem ben a prop.

També son equidistant entre ERC i un Junts que ha fet mans i mànigues per organitzar uns jocs olimpics espanyols i encara vol fer un aeroport somiat per Madrid a la mida de l’IBEX35.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
20.06.2022  ·  16:35

L’extrema esquerra dels stalinistes de la Colau ho han perdut tot. La gent ja els veu pel que son, uns pocavergonyes de familia rica i espanyolista, uns parasirs i vividors com l’Asens. Es neteja el merdançar, i erc totalment fora de joc, ess3nt in partit que ho enfonsa tot. El junquerisme es cendra, es cal viva, es espanyolisme tronat dels temps dels tripartits del ERE andalusos, o ferrovials d’ara d’erc

Ventura Passols
Ventura Passols
20.06.2022  ·  17:49

Podem anar dient pestes d’aquesta castella borbònic caixista tant com volguem però si no fem alguna cosa més que escriure comentaris no anirem gaire lluny.
Per sort hi ha un grapat de gent des de l’ANC, passant per procés constituent i d’altres que van fent com el bosc que creix que s’han cregut allò de veure, jutjar i ACTUAR, sobre tot l’actuar. Si no prenem partit i plantem cara a tota aquesta colla d’apalancats polítics si que la matrassada de la dreta ens deixarà secs. Anticipem-nos a la dreta feixista!

Joan Roig
Joan Roig
20.06.2022  ·  18:20

TOTALMENT D´ACORD AMB EL QUE DIU CARLES FARRÉ, ALGU HO HAVIA DE DIR..

Ferran Moreno
Ferran Moreno
20.06.2022  ·  20:21

Desconfio dels polítics que legislatura rere legislatura accepten anar a Madrid a participar (i a cobrar) de la política espanyola, ja sigui donant suport al PSOE, abstenint-se en moltes votacions o simplement pujant a la tarima a fer la posada en escena de cantar les quaranta als partits espanyols.

Ja sigui algú d’ERC, de JUNTS o de la CUP, és evident que ni se’ls escolten i encara que algú pari atenció, aquests shows no serveixen per res que no sigui justificar el vot rebut o per entretenir els votants.

Es diu que fins que aconseguim la independència els partits independentistes -és un dir- han de ser a tot arreu. “Fer sentir la veu de Catalunya a Madrid” serà tan normal I tan lícit com vulguem, però s’ha demostrat que no ens acosta el més mínim a la independència i sí molt a fer autonomisme i a viure de la política.

L’únic canvi real vindrà per la desobediència i l’enfrontament, tota la resta és fum. No crec en congressos, ponències polítiques i proclames buides per animar el personal. Tot això no té cap sentit després de més de 10 anys de procés. Això inclou, per descomptat, les taules de diàleg.

RAMON PROS
RAMON PROS
20.06.2022  ·  20:28

Jo penso que quan surti el dictamen europeu sobre el presos polítics serà el moment d’enfrontar-nos amb l’Estat, independement de qui pugui manar tant aquí com allà. El PP, però, és l’impulsor de la gran patacada de la locomotora immobiliària de la que encara avuien paguem la hipoteca. En Zapatero no va aconseguir esmorteir la catàstrofe!

Josep Marrasé
Josep Marrasé
20.06.2022  ·  20:57

Vicent, dius moltes veritats, com sempre, però la conclusió no està del tot clara. Perquè, no és que el PSOE no sigui un partit que ha cercat de fer tot el mal possible a Catalunya, l’ha fet i s’hi ha acarnissat. Però, el cas que es contempla, al menys el que jo contemplo, és el fet de veure com el PP voldrà rectificar decisions polítiques dels socialistes. Continuaran lliures els presos catalans indultats? El 155 es mantindrà o, és probable que retorni amb més cruesa? El Parlament de Catalunya gaudirà d’un cert decòrum o veurem la reversió a un estil grotesc i xava? Hi ha més qüestions a tractar, però m’aturo amb molt poques esperances que tot plegat vagi a millor. Repeteixo: el PSOE ha estat infame per a Catalunya, però el PP és, serà, molt pitjor. Sembla estrany, oi?

Antoni Cerdà
Antoni Cerdà
20.06.2022  ·  22:40

Potser arribarà un dia que PP i PSOE, hauran de fer un govern de coalició a Madrid. Per fer front a una ultra dreta espanyola forta i amenaçadora. Potser serà la oportunitat del independisme dels Països Catalans, per pactar una independència real dins la unió europea. Per això l’independentisme haurà d’espavilar i estructurà unes estratègies reals i possibles.

ramon Feixas
ramon Feixas
20.06.2022  ·  23:48

La dreta, comptant amb la benedicció (quan no participació) de déu diner, té molts medis (ara més que mai) per influir en el sentit del vot de la gent. És una mica trist que el poble no hi vagi al davant, sabent que en un cistell de pomes que n’hi hagi més de la meitat de podrides, l’única solució de les bones és que es treguin d’aquell cistell. El corrupte sistema electoral i la perversió dels pactes polítics, foment de deute públic (debilitat del grup humà i fortalesa dels pitjors manipuladors), és trist que porti a tanta gent a mirar els partits amb mateixa absurditat essencial que els partits de futbol. Tot té el seu ritme, i ara malauradament té els trumfos els capital., amb la metzina de la competició. No s’albira l’horitzó d’aquesta sequera ètica. Però no vol dir que no hi hagi horitzó per un futur llunyà.

Jordi Quinquillà
Jordi Quinquillà
21.06.2022  ·  00:58

No us desanimeu abans d’hora, companys, que encara ens queda la Copa Amèrica.

Josep Vilà
Josep Vilà
21.06.2022  ·  01:02

En Carles Farré ho descriu perfectament. La gent ja n’està tipa que l’Estat no faci d’Estat i no garanteixi els drets fonamentals de propietat privada ni la seguretat de les persones. Ell posa exemples a Manresa, jo ahir a primera hora de la tarda en un curt trajecte vaig ser testimoni de dues agressions de caire sexual de nois joves magrebins a noies que passejaven en vies principals del municipi.
L’esquerra es quedarà amb la raó i la superioritat moral però s’haurà demostrat incapaç de baixar a la Terra i resoldre els problemes reals. Organismes sectaris, poques idees i dolentes (jocs d’hivern, aeroports per a ampliar el prostíbul en què ens volen convertir…), molt pobrets tots quan hi ha una bona colla d’aprofitats del sistema que se’ns pixen a la cara, més i més impostos, són una fórmula perfecta perquè torni no ha la dreta sinó uns dictadura com Déu mana. I lluny de tot això, cap partit independentista de dretes o com a mínim moderat. Ho paguem molt car de voler ser d’esquerres i espanyols.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes