08.06.2025 - 09:19
|
Actualització: 08.06.2025 - 22:49
El govern dels Estats Units ha començat a desplegar dos mil agents de la guàrdia nacional per sufocar les protestes convocades a Los Angeles, arran de les detencions de quaranta-quatre persones per part del servei d’Immigració i Control de Duanes (ICE, les sigles en anglès) en unes quantes batudes a la localitat de Califòrnia.
La guàrdia nacional és la part de l’exèrcit que és sota el control dels estats, i ja s’havia desplegat unes altres vegades als EUA, la darrera, el 1992, també a Los Angeles, arran de les protestes pel cas Rodney King. Llavors va ser a petició del governador de Califòrnia, com passa habitualment.
En aquesta ocasió, però, el desplegament no només s’ha fet sense notificar-lo al governador sinó que ha estat condemnat per aquest. El governador demòcrata Gavin Newsom ha dit que condemnava aquest desplegament no sol·licitat i l’ha qualificat d'”espectacle innecessari”.
El president dels Estats Units, Donald Trump, ha autoritzat la mesura i ha dit a la seva xarxa, Truth Social, que si el governador de Califòrnia, Gavin Newsom, i la batllessa de Los Angeles, Karen Bass, no eren capaços de posar fi a les protestes, calia que actués el govern federal. A més, Trump ha anunciat que criminalitzarà l’ús de màscares durant les protestes.
Les batudes fetes per l’ICE abans-d’ahir van fer que una gran multitud de manifestants sortissin als carrers per protestar contra la intervenció policíaca, i van envoltar el centre de detenció on hi havia els arrestats.
Molts polítics, començant pel mateix governador de Califòrnia, el demòcrata Gavin Newsom, han criticat les detencions del Servei d’Immigració, que ha catalogat de “provocació”. “Les contínues i caòtiques batudes federals en tota Califòrnia per a complir amb una quota arbitrària d’arrests són tant imprudents com cruels”, ha dit.
La sots-secretària de Seguretat Nacional, Tricia McLaughlin, ha calculat que uns mil manifestants es van concentrar davant el centre de detenció, i hi ha desenes de detinguts. Els protestants, molts amb banderes de Mèxic, es mostren desesperats per les deportacions que es fan als Estats Units.