El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

En els darrers anys l’ús de l’energia als països de la OCDE ha estat relativament constant o lleugerament creixent. No obstant, als països en desenvolupament, l’ús energètic és creixent, en torn a un 5% anual; fet que està associat al seu creixement econòmic i al de la població. Malgrat aquest creixement energètic, l’ús de l’energia als països en desenvolupament és molt reduït en termes comparatius. En termes per càpita, pot estimar-se que tan sols arriba al 30% de l’ús energètic de dels països de la OCDE. Aquest ús inferior de l’energia està associat a l’escàs accés a l’electricitat en bona part de la població en aquests països. Així, d’acord amb les Nacions Unides, la quarta part de la població mundial, 1300 milions de persones, té mancances d’electricitat.

La falta d’electricitat determina que en l’actualitat, 2,7 milions de persones segueixin cuinant i escalfant les seves llars amb carbó, llenya, biomassa i fems. La contaminació de l’aire en espais tancats deguda a la crema de combustibles tradicionals és un dels principals factors que causa malalties de les vies respiratòries, que anualment s’enduen la vida de quasi 2 milions de nens menors de cinc anys d’edat. Així mateix, s’atribueixen sobre 3,5 milions de morts prematures a la contaminació de les llars degudes a l’ús de biomassa sòlida. La pobresa es converteix d’aquesta manera en un determinant de la falta de salut en països en desenvolupament, especialment, en les zones en desenvolupament d’Àsia i la zona subsahariana d’Àfrica. No obstant, petits canvis en la manera de viure poden suposar notables millores pel que fa a la salut. Així, d’acord amb l’informe de la IEA (2016), la dotació de millors forns a les llars i l’ús alternatiu a la biomassa sòlida pot fer que el número de persones sense equipaments de cuina no contaminants disminueixi en prop d’un bilió de persones, fins una xifra al voltant dels 1,8 bilions al 2040.

Per seguir llegint l’article, feu clic aquí.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.