En els darrers anys l’ús de l’energia als països de la OCDE ha estat relativament constant o lleugerament creixent. No obstant, als països en desenvolupament, l’ús energètic és creixent, en torn a un 5% anual; fet que està associat al seu creixement econòmic i al de la població. Malgrat aquest creixement energètic, l’ús de l’energia als països en desenvolupament és molt reduït en termes comparatius. En termes per càpita, pot estimar-se que tan sols arriba al 30% de l’ús energètic de dels països de la OCDE. Aquest ús inferior de l’energia està associat a l’escàs accés a l’electricitat en bona part de la població en aquests països. Així, d’acord amb les Nacions Unides, la quarta part de la població mundial, 1300 milions de persones, té mancances d’electricitat.

La falta d’electricitat determina que en l’actualitat, 2,7 milions de persones segueixin cuinant i escalfant les seves llars amb carbó, llenya, biomassa i fems. La contaminació de l’aire en espais tancats deguda a la crema de combustibles tradicionals és un dels principals factors que causa malalties de les vies respiratòries, que anualment s’enduen la vida de quasi 2 milions de nens menors de cinc anys d’edat. Així mateix, s’atribueixen sobre 3,5 milions de morts prematures a la contaminació de les llars degudes a l’ús de biomassa sòlida. La pobresa es converteix d’aquesta manera en un determinant de la falta de salut en països en desenvolupament, especialment, en les zones en desenvolupament d’Àsia i la zona subsahariana d’Àfrica. No obstant, petits canvis en la manera de viure poden suposar notables millores pel que fa a la salut. Així, d’acord amb l’informe de la IEA (2016), la dotació de millors forns a les llars i l’ús alternatiu a la biomassa sòlida pot fer que el número de persones sense equipaments de cuina no contaminants disminueixi en prop d’un bilió de persones, fins una xifra al voltant dels 1,8 bilions al 2040.

Per seguir llegint l’article, feu clic aquí.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb