El govern i Metges de Catalunya han arribat a un acord, fruit de dies de negociacions. Després de quatre jornades de vaga de metges dels centres d’atenció primària (CAP), el sindicat ha desconvocat la de demà. Tanmateix, la vaga continua convocada en la sanitat concertada. Tot això ho ha anunciat el conseller de Treball, Chakir El Homrani, que ha valorat positivament el pacte amb el Sindicat de Metges.

Segons que ha pogut saber VilaWeb, en l’acord l’ICS ha accedit a pactar visites presencials de dotze minuts de mitjana, pel cap baix, i les que no es puguin fer s’atendran fora de l’horari, però de manera voluntària i remunerades. Fins ara, la mitjana era de quatre minuts per pacient, temps que els metges consideraven insuficient. També han pactat que la càrrega de pacients sigui de 1.300 per metge, un nombre que es reduirà en els CAP que tinguin una població més envellida i amb una renda inferior a la mitjana.

Ahir el govern es va comprometre a invertir 97 milions d’euros més a la sanitat, destinats a mesures a curt termini, per reduir la sobrecàrrega en atenció primària. El director de l’ICS, Jordi Argimon, va explicar que es contractarien 201 metges més, que es cobririen les baixes, es millorarien les condicions laborals i es reduiria la burocratització.

Les reclamacions dels metges
El sindicat volia que es reduís a 28 el nombre de visites diàries per consulta a tot estirar, que es recuperessin els 920 professionals perduts amb les retallades d’ençà del 2010, que es recuperés el poder adquisitiu perdut aquests darrers anys –que asseguren que és del 30% (una pèrdua retributiva acumulada de 50.000 euros)– i que s’augmentessin els recursos en el pressupost per a l’assistència bàsica. Creuen que l’atenció primària ha de rebre pel cap baix el 25% dels recursos de què disposa el Departament de Salut.

La CGT manté la vaga convocada
Per la seva banda, el sindicat CGT ha publicat un comunicat en què explica que manté convocada la vaga per demà perquè no s’han assolit els ‘mínims per reflotar l’Atenció Primària’. A més, la CGT critica que el Departament de Treball ha actuat amb ‘connivència patronal’ del govern per a no negociar amb ells.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb