Descobreixen el fragment de cançoner trobadoresc més important d’aquests darrers cent anys

  • L'ha trobat la Catedral de Barcelona · El fragment és de la primera meitat del segle XIV

VilaWeb
El fragment de cançoner trobadoresc de la primera meitat del segle XIV (fotografia: ACN).
Redacció / ACN
08.02.2024 - 14:55
Actualització: 08.02.2024 - 16:06

L’Arxiu de la Catedral de Barcelona ha presentat un fragment significatiu de cançoner trobadoresc de la primera meitat del segle XIV que ha descobert entre els seus fons. El fragment, format per tretze fulls amb disset poemes, és la descoberta més important d’un manuscrit medieval amb poesia dels trobadors d’aquests darrers cent anys.

S’afegeix a uns altres manuscrits localitzats a les biblioteques europees al llarg del segle XX. Després de les troballes dels cançoners Gil i el dels comtes d’Urgell, fa més d’un segle, s’han trobat alguns fragments de cançoners, però cap amb aquest nombre de fulls conservats i peces copiades.

L’Arxiu de la Catedral de Barcelona va descobrir aquest cançoner el març de l’any passat. L’estudi és a càrrec dels professors de literatura medieval de la Universitat de Girona, Míriam Cabré i Sadurní Martí, especialistes en la transmissió manuscrita de la poesia occitana i catalana medievals.

Segons els investigadors, “aquest cançoner aporta una nova peça, molt interessant, al trencaclosques de la circulació medieval de la lírica trobadoresca en terres catalanes i de la relació cultural entre la corona d’Aragó i Occitània”. Els investigadors han proposat de donar-li el nom de “Fragment trobadoresc de la Catedral de Barcelona”, amb les inicials Bc.

Fonts de la Catedral remarquen que la troballa permet de definir més bé la manera com es copiava i es llegia la lírica dels trobadors a Catalunya. A més, pel model d’escriptura, sembla que va ser escrit a la cancelleria reial o per mà d’algun copista que s’hi havia format, segons que han afegit.

En aquest sentit, han destacat les semblances tant pel disseny com per la presentació amb el fragment català Mh (avui a la Reial Acadèmia de la Història de Madrid), de quatre fulls amb sis poemes. Han apuntat que entre tots dos comença a ser possible de pensar que la manera catalana de dissenyar els manuscrits ja ve d’abans.

Fotografia: ACN.

De quina temàtica és, el cançoner?

Sobre la temàtica, a diferència de la major part dels poemes trobadorescs, s’allunya de la tradicional imatge de l’amor i la cortesia. Segons l’estudi preliminar, aquest fragment conté dues seccions d’una antologia poètica, de les quals la primera i més extensa és dedicada a Pèire Cardenal (1180-1278), un trobador conegut per la seva poesia anticlerical i les crítiques a la situació político-social a Occitània.

A l’Arxiu Capitular de la Catedral de Barcelona, s’hi conserva i es gestiona tota la documentació produïda per la Catedral i el Capítol, entre més institucions, amb algunes sèries generades al segle XIV que encara avui tenen continuïtat. Els fons de l’Arxiu són diversos, amb documentació de tota mena: s’hi conserven més de 40.000 pergamins, 257 còdexs i més de 12.000 volums i lligalls.

S’hi pot trobar des de documentació econòmica i litúrgica de la Catedral, fins a documentació notarial amb transaccions d’arreu del territori del pla de Barcelona. Actualment, resten encara pendents de catalogar un 20% dels documents, producte del desendreçament que van suposar les desamortitzacions i la guerra del 1936-1939.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any