12.09.2024 - 20:48
|
Actualització: 13.09.2024 - 15:23
L’incendi forestal que ahir va començar a Simat de la Valldigna (Safor) continua actiu i s’ha estès a Barxeta, fet que representa que ja afecta aquests dos municipis i Quatretonda. A més, ha arribat a una illa de vegetació envoltada de cultius, en una zona “abrupta” que dificulta l’accés per terra i les descàrregues des de l’aire per extinció. Així ho ha explicat José Miguel Basset, inspector en cap del Consorci Provincial de Bombers de València, en declaracions a Europa Press TV, que ha precisat que en aquests moments treballen en un sector de l’incendi que es va activar a la nit a causa de les condicions meteorològiques.
“Es va generar una situació no prevista de tempesta amb vents erràtics, cosa que va provocar que l’incendi evolucionés d’una manera no prevista i provoqués un salt que finalment ha afectat aquesta zona, que més o menys és una illa de vegetació que es troba força envoltada de cultiu. Intentem que l’impacte de l’incendi sobre aquesta illa de vegetació sigui el mínim possible”, ha indicat. Basset ha dit que hi ha hagut tres focus de l’incendi, que és de tipus topogràfic, i per això evoluciona per la forma del terreny. El foc es va iniciar a Quatretonda, però “va provocar un salt del vent i la topografia d’uns cinc-cents metres aproximadament, cosa que va generar un altre focus d’incendi, que aquest era més potencialment molt més perillós perquè estava molt a prop de continuïtat de massa forestal important” .
Per això, ha puntualitzat que en les tasques d’extinció de dijous es van centrar en aquest focus, que “va quedar més o menys estabilitzat”, així com l’inicial, que va ser el que, després dels canvis del vent a la nit, va provocar el focus a l’illa de vegetació. “Són zones molt abruptes, amb una massa forestal que no ha cremat mai, amb la qual cosa, doncs, és molt difícil. És molt espessa, una densitat de càrrega molt alta, tant de combustible mort com viu, i és molt difícil accedir per terra. Des de l’aire, també dificulta que les descàrregues dels mitjans aeris puguin arribar al sòl mineral”, ha detallat.