On es podran veure les aurores boreals aquesta nit?

VilaWeb
Redacció
11.05.2024 - 19:20
Actualització: 11.05.2024 - 20:46

Les aurores boreals impressionants que s’han pogut veure aquesta nit als Països Catalans (i pràcticament a tot Europa) han deixat tothom bocabadat: tant els qui van tenir la sort de poder-les observar en directe com els qui les han vistes a les xarxes socials. L’excepcionalitat del fenomen en aquestes latituds ha fet que molta gent no s’ho vulgui perdre: se’n podran tornar a veure, aquesta nit? On? Quines previsions hi ha?

El primer que cal saber és que aquests dies hi ha una intensa activitat solar, i per això és probable veure aurores boreals per tot Europa. Les més intenses han estat aquesta nit passada, però els experts apunten que aquesta matinada o la que ve encara se’n podran veure, de menys intensitat. De fet, al vespre s’han vist noves explosions solars.

Com a regla general, per observar-les en condicions òptimes, es recomana d’anar a llocs elevats apartats de les grans ciutats i a zones fosques, on no hi hagi contaminació lumínica i orientades en direcció nord o nord-est. També es podran observar en uns altres indrets, tot i que a causa de la contaminació lumínica no es veuran tan intensament.

Alguns dels llocs amb aquestes característiques tenen el reconeixement de “punts Starlight“, un certificat atorgat per la Fundació Starlight, que avalua la qualitat del cel nocturn, i que indica que un indret és excel·lent per a l’observació astronòmica. Us fem una llista d’alguns d’aquests punts:

Al Principat, entre més, hi ha el Parc Astronòmic del Montsec, el Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades i el Montsant, el parc nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i Montgai.

A les Illes, Formentera i Menorca també tenen punts Starlight, mentre que a Mallorca no n’hi ha d’oficials. Tot i això, es van veure ahir aurores al pla mallorquí.

A Formentera, és recomanable anar a la Mola, el Caló del Mort, platja de Migjorn, cap de Barbaria, Punta Rasa, els Penya-segats de Cala Saona, Can Marroig i Punta Prima. A Menorca, al far de Favàritx, a la zona de Cavalleria, que és àrea natural d’especial interès, o bé al far de Punta Nati.

A País Valencià, podeu anar a l’Alt Túria, concretament als municipis d’Ares dels Oms, Benaixeve, Xelva, Titaigües i Toixa. També a Terra Boval, un dels llocs amb més superfície boscosa de la zona. Tanmateix, ahir es van veure moltes aurores a tota la zona nord –Maestrat i Ports– i a la Marina.

A Andorra, un dels indrets més espectaculars en què es pot observar el cel és el parc natural del Comapadrosa.

A Catalunya Nord, ni tampoc a l’estat francès, no hi ha punts Starlight oficialment, però, tret de la costa del Rosselló, ahir se’n van veure moltes, especialment a la zona del Canigó.

Finalment, a Albanyà, un poble de l’Alt Empordà, hi ha un dels millors observatoris astronòmics del país. De fet, és l’únic dels Països Catalans amb reconeixement Dark-Sky Park, de la International Dark-Sky Association (IDA).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor