La tertúlia proscrita

Denuncien que els Mossos van suplantar identitats per aconseguir informació interna de l’esquerra independentista

  • Un dels correus es presentava, de manera falsa, com un periodista de VilaWeb, fet que el diari va desmentir

VilaWeb
Redacció
28.10.2020 - 13:50
Actualització: 28.10.2020 - 18:19

El col·lectiu antirepressiu Alerta Solidària ha denunciat en una conferència de premsa que els Mossos d’Esquadra i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat (CTTI) van suplantar digitalment diverses organitzacions de l’esquerra independentista per obtenir documentació interna de manera irregular, tal com va revelar ahir el diari la Directa. Per la seva banda, tant els Mossos com el CTTI han negat ‘cap actuació d’espionatge, suplantació d’identitat i accessos autoritzats’.

El portaveu d’Alerta, Xavier Pellicer, ha explicat que des del gener del 2020, aquests col·lectius ‘han anat rebent correus electrònics falsejats per part d’autors desconeguts, en molts dels casos, i amb la clara intencionalitat d’accedir a informacions internes’. Aquesta pràctica, segons que ha dit, s’ha mantingut fins als darrers dies i ha afectat organitzacions com la CUP, Arran, la Forja, el Sindicat de Llogateres, col·lectius llibertaris i VilaWeb.

El mecanisme de suplantació que s’ha fet servir, ha explicat Pellicer, consisteix, en part dels casos, que persones desconegudes ‘accedeixen directament al servidor de la CUP i al d’Arran i pirategen algun dels correus que no són d’ús habitual de l’organització. Des d’aquests correus envien correus a d’altres organitzacions i portaveus demanant informacions’. Per exemple, ‘agendes de reunions, mobilitzacions, organigrames, estatuts, documents d’assemblees’.

El cas més evident, però, és el que afecta el col·lectiu la Forja. Membres de l’organització havien rebut correus d’altres membres i sectorials del col·lectiu –suplantats, segons que han detectat més tard… demanant accés a certa documentació. Però per a accedir a aquestes informacions, els qui les sol·licitaven havien d’entrar a un núvol emplenant-hi un nom d’usuari, una contrasenya i dades personals, com ara un telèfon de referència i una adreça de correu. Com que va permetre’ls que hi accedissin, la Forja va ser capaç de recuperar-ne després les adreces IP, una dada que ‘identifica inequívocament un dispositiu lògic connectat a la xarxa’. D’aquesta manera, ha explicat Pellicer, s’ha pogut identificar que els dispositius des d’on s’intentava la suplantació pertanyien als Mossos i al CTTI. En els correus que no poden accedir a la IP, el número de telèfon que deixen els sol·licitants és el mateix, segons que ha explicat el portaveu d’Alerta.

El cas de VilaWeb

Pellicer també ha relatat un cas que afecta VilaWeb, en què s’ha detectat el mateix modus operandi que en la resta de casos, però no s’ha pogut identificar l’adreça IP. En aquest cas, s’ha fet servir ‘un programa al·legal’, accessible a través de la xarxa i gratuït, anomenat emkai.cz, que permet ‘falsejar la capçalera del correu i enviar un correu des de, per exemple, l’adreça redaccio@vilaweb.cat’. Lluna Berlanga, portaveu de la Forja, i una ex-portaveu de l’organització van rebre un correu des d’aquesta adreça demanant informació sobre l’estructura i el programa polític de la Forja per a fer un suposat reportatge sobre organitzacions juvenils. En el moment de rebre el correu, Alerta va posar-se en contacte amb VilaWeb i es va poder confirmar que el diari no havia enviat mai aquests missatges.

‘Sembla força evident que aquest correu també va ser enviat pel mateix equip les IP del qual, en altres casos, hem pogut comprovar que aboquen clarament al CTTI i als Mossos d’Esquadra’, ha explicat Pellicer, sobre el cas de VilaWeb, i continua: ‘S’ha utilitzat la suplantació d’identitat per intentar extreure informació de col·lectius i organitzacions de l’esquerra independentista, però no només de l’esquerra independentista.’

Querelles contra els Mossos i el CTTI

Dues de les afectades directament són les portaveus nacionals de la Forja i Arran, Lluna Berlanga i Adriana Roca, respectivament, que denuncien que els han suplantat la identitat. Berlanga ha criticat ‘les pràctiques delictives que s’han comès en el cos de Mossos d’Esquadra’. ‘Som aquí per denunciar el seu joc brut i les seves clavegueres, que no són poques. Tenim un cos policial a sou de la Generalitat, o almenys una part del cos, que lluita en la trinxera de l’estat espanyol. Demostren que faran el que faci falta, que trepitjaran els drets civils i les lleis que calgui per fer front a l’independentisme i els moviments socials, faran el que calgui per aniquilar tota aquella organització o moviment que qüestioni el seu poder i els seus privilegis’, ha lamentat Berlanga.

Roca, al seu torn, ha dit: ‘No és cap sorpresa, forma part d’unes pràctiques habituals de control social que no són estranyes per a tots els qui practiquem la dissidència política’. I en la mateixa línia s’ha expressat Maria Sirvent, diputada de la CUP, que ha lamentat com ‘aquest control social, aquesta persecució política no és nova’: ‘Però cada vegada entenem menys com pot ser que el govern de la Generalitat protagonitzi aquesta persecució política contra els moviments socials i contra el moviment independentista’.

Alerta Solidària ha anunciat que ja havia presentat una querella criminal per suplantació d’identitat i revelació de secrets en nom de Lluna Berlanga, portaveu del col·lectiu juvenil la Forja. També han avançat que ‘de manera imminent’ se’n presentarà una en nom de la Forja i una altra en nom de la CUP, organitzacions a les quals, diuen, els van falsejar correus electrònics.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any