Com he de demanar cita per a vaccinar-me contra la covid-19?

  • Us resolem tots els dubtes sobre com heu de demanar cita per a vaccinar-vos de la dosi de reforç

VilaWeb
Redacció
12.07.2022 - 17:57

Amb l’augment de contagis de la covid-19, les institucions van decidir de reforçar la vaccinació per tal que la població estigues al màxim de protegida possible. Des de fa mesos, molta gent s’ha anat posant la tercera dosi, però si encara no la teniu, us expliquem com podeu demanar cita per a vaccinar-vos contra el coronavirus.

Qui pot vaccinar-se de la tercera dosi? I de la quarta?

Actualment, tots els majors d’edat poden demanar cita per a posar-se la tercera dosi del vaccí contra la covid. Els menors de 18 anys encara no poden rebre la dosi de reforç, però sí que poden posar-se la primera i la segona.

Pel que fa a la quarta dosi, d’ençà del mes de gener, solament s’administra a les persones immunodeprimides cinc mesos després d’haver rebut la darrera dosi. Tot i que no hi ha una data concreta, el govern espanyol va anunciar que probablement, a partir de la tardor, la quarta dosi del vaccí també s’administrarà als més grans de vuitanta anys. Ara, la Comissió de Salut Pública ha dit que també s’administrarà als majors de seixanta anys, però tampoc no ha concretat quan. També han recordat a la població la importància de completar la pauta recomanada per a cada franja d’edat. En principi, s’anirà rebaixant el grup d’edat de manera progressiva com s’ha fet en les anteriors campanyes de vaccinació.

Quan ha de temps ha de passar per posar-me la tercera dosi?

Abans de poder demanar hora, han d’haver passat cinc mesos de la segona dosi. O bé tres en cas que fos la d’AstraZeneca o Janssen, atès que s’ha observat una protecció menor davant el coronavirus respecte als vaccins d’ARNm.

Per altra banda, les persones que s’hagin encomanat recentment es recomana que s’esperin cinc mesos per posar-se la dosi de reforç. A banda, pel que fa a menors d’entre 5 anys i 11 que s’hagin contagiat, cal deixar un interval de vuit setmanes per injectar el vaccí -sigui la primera o segona dosi- des del diagnòstic de la infecció.

On cal demanar hora?

A Catalunya, el Servei Català de Salut manté activa la web vacunacovidsalut.cat perquè la gent demani hora i també ho pot fer a través de “La Meva Salut“. És disponible per a totes les edats i també per a posar-se la tercera dosi. A les Illes, tot i que ofereixen servei sense cita, també es pot fer a través dels portals de sanitat. En el cas del País Valencià la població rep un SMS en què s’indica la data, l’hora i el lloc de la cita per a ser vaccinats de la dosi de reforç.

Els menors de 17 anys i 16 poden demanar hora sense l’autorització del tutor. En canvi, per als qui tenen entre 12 anys i 15 caldrà que siguin els pares o tutors els qui els demanin hora per a vaccinar-se.

Quina documentació us demanaran?

Cal presentar la targeta sanitària individual (CIP), però també es permet de presentar el DNI, el NIE o el  passaport en cas de no tenir-la o d’haver-la perduda.

On em puc vaccinar?

Actualment, a Catalunya hi ha entorn d’una vintena de centres per a vaccinar-se, però a tots és imprescindible demanar cita. En canvi, al País Valencià, arran de l’increment de contagis de la setena onada, s’han tornat a obrir punts de vaccinació sense cita prèvia, que se sumen als centres que ofereixen la vaccinació amb cita. L’objectiu és agilitzar el procés i que tothom pugui tenir la pauta completa. A les Illes també hi ha la possibilitat de vaccinar-se sense cita prèvia.

Què heu de fer si és tot ple?

Si quan comenceu els tràmits per a demanar hora, els horaris, els dies o els punts de vaccinació són plens, es recomana de tornar-ho a provar unes quantes vegades els dies següents per comprovar noves disponibilitats.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any