Ja es pot demanar la baixa per dolor menstrual: qui ho pot fer i com funciona?

  • La mesura no estableix la durada concreta de la baixa · Per a poder-la demanar caldrà que el metge de capçalera l'autoritzi

VilaWeb
Fotografia: Pexels.
Redacció
31.05.2023 - 21:40
Actualització: 01.06.2023 - 07:43

A partir d’avui ja es pot demanar la baixa laboral per dolor menstrual incapacitador. Les qui tenen regles doloroses que els impedeixen de fer vida normal o d’anar a treballar, tindran el dret d’aquesta prestació temporal. La mesura es va aprovar al febrer, dins la nova llei de salut sexual i reproductiva i d’interrupció voluntària de l’embaràs, que modifica la llei general de la Seguretat Social. Així mateix, la norma reconeix la possibilitat d’agafar la baixa en cas d’haver interromput voluntàriament l’embaràs i també a partir de la setmana trenta-nou de gestació.

Repassem els detalls de la nova normativa i us expliquem com podeu demanar la baixa laboral per dolor menstrual incapacitador.

Quins requisits calen per a demanar la baixa laboral per dolor menstrual?

La llei no recull quins són els requisits necessaris per a demanar la baixa per regla incapacitadora, però en qualsevol cas caldrà que el metge de capçalera l’autoritzi, com en qualsevol altra malaltia comuna. Per a obtenir-la caldrà anar a cal metge i demanar la baixa per menstruació dolorosa.

Quina prestació econòmica es rebrà?

La norma tampoc no especifica quina prestació econòmica es continuarà cobrant. Això sí, es cobrarà a partir del primer dia i l’assumiria l’estat al 100%. De totes maneres, és habitual que les baixes per contingències comunes mantinguin el 60% de la base reguladora del sou a partir del quart dia fins al vintè, i del 75% a partir del dia vint-i-u.

En el cas de les menstruacions incapacitadores i de la interrupció de l’embaràs, el subsidi s’abonarà mentre el beneficiari es trobi en situació d’incapacitat temporal.

Quants dies pot durar? 
La normativa no estableix la durada concreta de la baixa, però la ministra d’Igualtat espanyola, Irene Montero, va dir que no tindria límit.

Qui s’hi pot acollir?

La condició per a agafar aquesta baixa és que hi hagi dolor incapacitador a causa d’una menstruació dolorosa, que en molts casos va associat a patologies com ara l’endometriosi o els ovaris poliquístics, tot i que no sempre. El govern espanyol va detallar les afeccions que impliquen dolor menstrual, que seran reconegudes en el permís, tot i que la baixa es podrà agafar encara que el dolor menstrual no sigui causat per cap patologia concreta.

Hi ha risc de discriminació laboral?

Algunes crítiques a la mesura assenyalaven que podia implicar un risc de discriminació laboral cap a les menstruants. Montero va dir que el fet que l’estat se’n faci càrrec totalment és una manera d’evitar aquesta possible discriminació.

Quins canvis implica la norma?

Fins ara, quan la menstruació causava molt dolor era possible d’agafar la baixa si un professional ho considerava adient, encara que no hi hagués cap permís específic. La principal diferència és que aquesta baixa implicarà que es cobri a partir del primer dia i que no calgui cotització prèvia.

A més, segons algunes entitats i col·lectius feministes, i també segons el Ministeri d’Igualtat espanyol, el fet de crear un permís específic implica eliminar el tabú i l’estigma que envolta la menstruació. Alhora, es fa palès que no és normal que la regla faci mal i que les dones no han de forçar-se a anar a treballar amb dolor menstrual intens.

Mesura pionera

És una mesura pionera a Europa, que ja fa anys que existeix en alguns països asiàtics. D’ençà de fa uns quants mesos, els ajuntaments de Girona i Castelló també l’han incorporada com a dret laboral, però l’estat espanyol és el primer d’Europa que l’aprova.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any