Del Gastronòmic Fòrum al nou VINSEUM passant pel vi novell i la malvasia

  • Us relatem una part de les moltes activitats que acumula aquesta setmana entrant, que té un calendari vinícola atapeït

VilaWeb
Fragment del mural de l’artista vilafranquí Pau Boada, que s'exposa al VINSEUM, obra que s'ha triat per a imatge del Most 2024.

Text

Montserrat Serra

02.11.2024 - 21:40

Inauguració del nou VINSEUM
Aquesta setmana s’inaugura el nou VINSEUM, el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, amb seu a Vilafranca del Penedès. Un nou edifici, obra de l’arquitecte Santi Vives, situat al costat del palau reial, seu històrica, a la plaça de Jaume I de la ciutat. El projecte museològic i museogràfic és obra de l’arquitecte interiorista Dani Freixes. Es tracta d’un equipament cultural i vinícola únic al país, que a més de les sales d’exposició permanents i temporals, també té un espai gastronòmic i de tast a dalt de tot. El cap de setmana vinent, 9 i 10 de novembre, hi ha programada una jornada de portes obertes. 

Most, festival internacional de cinema del vi
Tot coincidint amb la inauguració del nou VINSEUM, comença el 13è Festival Most de cinema del vi, que impulsa el museu juntament amb Cine Club Vilafranca. Del 7 al 17 de novembre el festival es farà al Penedès, mentre que del 27 de novembre a l’1 de desembre, es farà una versió reduïda del Most a diferents pobles del Priorat. Enguany, Argentina és el país convidat, en concret, Mendoza, que és la regió vinícola més important. D’allà arribarà un dels vinyaters més destacats del panorama actual, Matías Michelini, que conduirà un tast per entrar dins l’univers dels vins d’aquest territori. El festival projectarà 46 films que es presenten al concurs (secció Collita) procedents de deu països. Temàtiques molt variades marquen el festival d’enguany, en què destaca el documentari que homenatja Carlos Esteva, fundador del celler Can Ràfols dels Caus, que es va morir l’any passat; els films tracten sobre la història recent de la viticultura a França i també s’escruta quina és la situació del sector del vi a la Xina. Consulteu ací tot el programa. 

Gastronomic Forum Barcelona
De dilluns 4 a dimecres es farà a la fira de Montjuïc el Gastronomic Forum Barcelona, amb més de 350 empreses expositores i un programa ple d’activitats, en què destaquen els showcooking (o cuina en directe) d’alguns dels cuiners del país i internacionals més destacats del panorama gastronòmic actual. Amb el lema ‘Repensem la restauració’, enguany hi posen l’accent en els nous talents que comencen a despuntar tot i que són encara molt joves, es troben en la trentena o menys. Un dels eixos temàtics del saló girarà al voltant de la cuina catalana, tot coincidint amb el fet que s’hagi nomenat Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Oriol Castro i Eduard Xatruch de Gaudir (3 estrelles Michelin i Millor Restaurant del Món a la llista The World’s 50 Best Restaurants), obriran el saló amb la presentació dels nous plats de la temporada. Eduard Xatruch també participarà en un diàleg amb Maria Nicolau, Carme Ruscalleda, i Jordi Vilà (Alkimia, una estrella Michelin, Barcelona), en què parlaran sobre el present i el futur de la cuina catalana. La cuina catalana contemporània també serà la temàtica del taller que protagonitzaran els xefs de vuit grans restaurants del país: Artur Martínez (Aürt, una estrella, Barcelona), Nandu Jubany (Can Jubany, una estrella, Calldetenes), Adrià Juncà i Isabel Juncà (Ca l’Enric, una estrella, Vall de Bianya), Albert Raurich, Takeshi Somekawa i Adri de Pablo (Dos Pebrots, Barcelona), Marc Gascons (Els Tinars, una estrella, Llagostera), Borja Sierra (Granja Elena, l’Hospitalet de Llobregat), Joel Castañé (La Boscana, una estrella, Bellvís), Víctor Quintillà i Mar Gómez (Lluerna, una estrella, Santa Coloma de Gramenet). En acabar, els participants podran tastar els plats cuinats. Consulteu ací el programa.

Es presenten les activitats entorn del vi novell
L’11 de novembre, Sant Martí, arribarà als establiments del país el vi novell d’enguany. I és al voltant d’aquesta data que s’organitzen els actes i les festes d’aquest primer vi, el més jove de tot l’any, un vi de temporada que es recomana de beure de mitjan novembre a finals de l’hivern. El 5 de novembre, dins el Gastronòmic Forum Barcelona, es farà la presentació dels vins d’enguany, es podran tastar i en parlaran de les característiques. Apadrina el Vi Novell 2024 la periodista gastronòmica Carme Gasull. El calendari al voltant del vi novell conté, entre més, la Festa del vi novell del celler del Masroig al Priorat (9 de novembre), la del celler cooperatiu d’Espolla a l’Alt Empordà (16 de novembre); la Festa del Vi Novell a Reus (23 de novembre) i la de Barcelona, que serà el 30 de novembre d’11.00 a 20.00 als jardins del Palau Robert.

L’Embutada. Santa Teca
Amb el nom de l’Embutada es coneix la festa del vi novell de Tarragona, que enguany arriba a la vuitena edició amb un programa d’activitats que dura tota la setmana, del 4 al 10 de novembre. La festa i el nom volen rememorar l’antiga tradició tarragonina de pujar al nucli antic a tastar els primers vins de l’any. Classes populars, pescadors, castellers, músics pujaven als més de quaranta cellers que hi havia per compartir un embut de vi que pagava qui se l’acabava. El cap de setmana 9 i 10 se celebra l’Embut, que és el tast de vi novell, però abans també es podrà gaudir d’activitats com ara l’exposició ‘L’etiqueta. Lliures, nostres i naturals’ (dia 4), un tast il·lustrat amb la periodista vinícola i sommelier Ruth Troyano i l’il·lustrador Pepe Serra (dia 7) i la Ruta guiada pels antics cellers de la Part Alta de Tarragona, a càrrec de Jordi Bertran i el maridatge dels vins de Toni Sánchez del celler Solà d’Ares. Consulteu ací el programa.

Setmana de la Malvasia de Sitges
Fins el 16 de novembre, també hi ha un programa d’activitats al voltant de la malvasia, dins la 10a Setmana de la Malvasia de Sitges. Entre els actes destacats d’aquesta setmana hi ha la quarta Fira professional de vins de malvasia, al CIM (Centre d’Interpretació de la Malvasia), el 4 de novembre. Enfocada a un públic professional, es podran tastar més de cinquanta monovarietals de malvasia de Sitges d’una trentena de cellers. També s’organitza la gran mostra de vins a la Malvaseria (bar de vins), la fira popular de vins de Malvasia de Sitges, al CIM, el dissabte 9, d’11.00 a 21.00 i el diumenge 10, d’11.00 a 15.00. Consulteu ací tot el programa.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor